Er zijn veel verhalen over zelfsturing en zelforganisatie bij kleine en middelgrote organisaties. Maar dat een onderdeel van een grote corporate ‘kantelt’ komt minder vaak voor. Klaas Ariaans maakte met ABN AMRO Personal Banking wél die omslag.
Van de 3,9 miljoen werkende vrouwen in Nederland zijn er naar schatting een miljoen in de overgang. Dat zijn aantallen om rekening mee te houden, want zo’n 80 procent van hen ontwikkelt overgangsklachten – meestal milde, soms ernstige. Die klachten kunnen maar al te makkelijk verward worden met bijvoorbeeld stress- of depressieklachten. Tijd voor meer voorlichting, voor leidinggevenden én voor de vrouwen zelf.
Smartphones, tablets, routers en zendmasten zijn niet meer weg te denken. Mobiele communicatie maakt ons werk en leven makkelijker. Toch zijn er ook zorgen. Bijvoorbeeld over de blootstelling aan elektromagnetische velden die met mobiele technologie gepaard gaat. Wat is er eigenlijk bekend over mogelijke effecten van elektromagnetische straling op de gezondheid en waar kun je in je organisatie op letten?
Is een Chief Diversity Officer de beste manier om diversiteit te bereiken? Bij organisaties als Rabobank en KPN is men erg te spreken over de ervaringen die er tot op heden mee zijn opgedaan.
Bedrijven hoeven niet altijd meer aangesloten te zijn bij een arbodienst als daar een afspraak over is in de cao of met de medezeggenschap. Wel moeten bedrijven zich laten ondersteunen door een gecertificeerde arbodeskundige. De arbodeskundige geeft adviezen over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en zorgt voor een zorgvuldige begeleiding van zieke werknemers.
Ruim één op de vijf werkende Nederlanders wil in 2019 bij zijn werkgever om salarisverhoging vragen. Dat blijkt uit het grote nieuwjaarsonderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank. Ook het volgen van een cursus, training of opleiding is populair als voornemen, een kleine 30 procent zegt dit van plan te zijn. Bijna een kwart van de Nederlanders mikt het komende jaar op een betere balans tussen werk en privé.
Jongeren blijken nog steeds onvoldoende te weten over hun pensioen. Dat blijkt uit onderzoek onder drie generaties over financiële beslissingen van online pensioenuitvoerder BeFrank. De overheid probeert al jaren pensioenspaarders te informeren en te activeren als het om de oude dag gaat. Maar uit cijfers blijkt dat het pensioeninzicht onder de groep van 18 tot 37 jaar (generatie Y en Z) nog steeds achterblijft.
Op welke manier draagt mijn pensioeninleg bij aan een schonere planeet? Deelnemers van BeFrank kunnen dat vanaf nu zien op het ‘Sustainable Impact Dashboard’ op hun eigen online pensioenpagina. BeFrank is de eerste pensioenuitvoerder die dit aanbiedt.
De economie bloeit en op de arbeidsmarkt staat grote spanning. Maar wie profiteert daarvan en hoe zie je dat terug in de arbeidsvoorwaarden? Deze en vele andere actuele vraagstukken worden besproken in het Nationaal Beloningsonderzoek 2018, dat eind november voor de 23stekeer verschijnt. In dit artikel de belangrijkste resultaten.
Het lijkt wel een epidemie: per jaar blijft werkend Nederland ruim zeven miljoen dagen thuis vanwege werkstress. Dat is 16 procent van het totaal aantal verzuimdagen. Dan kun je de oorzaken proberen weg te halen, maar in deze hectische tijd ontkom je bijna niet aan stressfactoren. Richt je daarom vooral ook op het vergroten van de veerkracht in je organisatie.