Gezonde en veilige arbeidsomstandigheden voor alle medewerkers zijn geen vanzelfsprekendheid. Daarom is een actuele Risico-Inventarisatie & -Evaluatie ook zo belangrijk: die brengt de risico’s van iedere functie helder in beeld en vormt daarmee een goede basis voor je arbobeleid. Elke organisatie moet een RI&E met bijbehorend plan van aanpak hebben. En up-to-date houden. Hoe doe je dat en wat zijn daarvoor de natuurlijke momenten?
Lichamelijke activiteit houdt je lichamelijk en mentaal fit. Het is goed voor je creativiteit, je humeur, voor je productiviteit. Het versterkt je afweersysteem, ook niet onbelangrijk in tijden van corona. Niks nieuws, maar toch lijken we dat tijdens het werk massaal te vergeten. Thuis misschien nog meer dan op kantoor. Hoe maak je er een gewoonte van om regelmatig uit je stoel te komen?
Een verstrekkend advies aan de Hoge Raad maakt ‘inbedding in de organisatie’ mogelijk het leidend principe bij de beoordeling van arbeidsrelaties. Dat zet de wereld van inhuur van extern personeel op zijn kop. Ook voor HR.
In het speelveld van internationale, multi-country payroll krijgen organisaties met flinke uitdagingen te maken. De tijd dat er simpelweg aan leveranciers gevraagd werd om een softwarepakket te leveren voor salarisverwerking, is al lang voorbij. Wat zijn belangrijke uitdagingen waar organisaties, groot en klein, internationaal tegenaan lopen en wat is de impact daarvan? Hoe kunnen ze deze tackelen? Een ding is zeker: zonder goede partner lukt ze dat niet.
Ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen, zoals nu in coronatijd, brengt de nodige vragen met zich mee. Zeker met de huidige NOW-subsidie en de toetsing vanuit het UWV, kom je als werkgever al gauw in een complexe positie terecht. Drie zaken om rekening mee te houden.
Het coronavirus heeft het woon-werkverkeer in Nederland drastisch veranderd. Van serieuze files is al maanden geen sprake meer. Tegelijkertijd staat het ov-gebruik flink onder druk door datzelfde virus. Hoe kun je als organisatie navigeren tussen deze uitersten en (blijven) werken aan de duurzame mobiliteit van medewerkers?
Iedere organisatie heeft er groot belang bij dat een reorganisatie gestructureerd verloopt. Een slecht voorbereide reorganisatie kan tot gevolg hebben dat de kosten hoger uitpakken dan nodig en dat de beoogde doelen niet worden bereikt.
In deze coronacrisis zijn de arbeidsomstandigheden ingrijpend gewijzigd. We werken anders, we werken thuis en we hebben te maken met nieuwe risico’s. Nu organisaties weer aan het opschalen zijn, gaat veel aandacht uit naar coronaprotocollen en -voorschriften. Heel goed, maar vergeet niet ook je risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te actualiseren.
Fijn nieuws van de belastingdienst: organisaties die in 2019 voor de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) in aanmerking kwamen krijgen hun definitieve berekeningen al tussen 24 en 30 juni opgestuurd. Dit is bijna een maand eerder dan vorig jaar! Nog fijner, ook de uitbetalingstermijn is verkort. In plaats van zes weken na ontvangst van de berekeningen, krijgen organisaties nu al uitbetaald in de eerste week van juli 2020.
Corona zet de discussie over de arbeidsmarkt op scherp en op zijn kop. Reden genoeg voor HR om juist nu alert te zijn. Wat wordt de impact op het politieke debat en op de dynamiek tussen ‘vast en flex’?