Door het thuiswerken en de onzekerheid die gepaard gaat met de coronaperiode, dreigen steeds meer werknemers uit te vallen door stress. Wat kunnen HR-professionals en managers doen om dit verzuim te voorkomen?Zes tips die helpen om burnouts tegen te gaan in 2022.
De coronacrisis biedt kansen om met mobiliteit de bakens te verzetten. Dat vindt ook Anne Marthe Jalvingh, adviseur Mobiliteit en Gedrag bij RoyalHaskoningDHV, het ingenieursbureau in advies- en projectmanagement. Binnen haar team noemen ze Anne Marthe trouwens liever verkeerspsycholoog: haar expertise richt zich op wat zich tussen de oren afspeelt van alle deelnemers aan het verkeer. Zij studeert op vragen als: waar zijn zij gevoelig voor en hoe kun je hun gedrag in een gewenste richting sturen? Jalvingh onderzoekt voor externe opdrachtgevers gedrag en beleving en helpt zo oplossingen te vinden voor duurzaam en veilig reizen.
“Verandering begint bij de wil om dingen anders te doen,” vertelt Marjolein Balemans, Manager HR bij het Antoni van Leeuwenhoek. PROOF ging met haar in gesprek over de wil om te veranderen en de rol van leidinggevenden.
Na een ziekmelding kunnen we nauwkeurig het risico op langdurig verzuim meten. Nog mooier is het als gericht kunt ingrijpen, nog vóórdat iemand uitvalt. Zodat je verzuim kan proberen te voorkomen. Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar bedrijfsgeneeskunde in Groningen, doet onderzoek naar werkfunctioneren – een nieuwe maat die hierbij gaat helpen.
Werkstress is een thema dat veel aandacht krijgt – niet gek in een land waar ruim 17% van de werkenden last heeft van burn-outklachten. Bedrijfsarts Giny Norder van Arbo Unie richt liever de schijnwerpers op de positieve tegenhanger van werkstress: werkplezier. “Dat is een van de beste manieren om werkstress te voorkomen.”
2022 staat voor de deur. Wat verandert er allemaal voor HR-professionals en hoe bespaar je kosten? Ontdek het tijdens het Eindejaarswebinar op 9 december.
Er worden steeds meer en hogere eisen gesteld aan managers en medewerkers. In de praktijk ervaren deze steeds minder regie op hun arbeidsbelasting.
Het druk hebben is niet erg, want onder druk komen mooie prestaties tot stand. Ook op het werk. Maar aanhoudende, te hoge werkdruk kan omslaan in werkstress. Dan gaan de prestaties, productiviteit en gezondheid van je mensen eronder lijden en kunnen stressklachten zelfs uitmonden in een burn-out. Waar zijn de verschillen? En hoe ga je stressklachten te lijf?
Terug naar kantoor: voor velen een verademing, maar ook weer even wennen: de files, het geroezemoes, het afstand houden, afstemmen wie wanneer waar werkt … “We zijn eigenlijk massaal aan het re-integreren”, zegt Bas Olde Bijvank, GZ-psycholoog bij Arbo Unie. Hoe houd je in dit ‘nieuwe normaal’ het stressniveau laag?
Een medewerker werkt al meer dan 25 jaar voor hetzelfde bedrijf. In die jaren is hij doorgegroeid qua functie en heeft hij steeds andere taken gekregen. Het is een tevreden en hardwerkende werknemer, die houdt van zijn diversiteit aan taken. Door veranderingen in het bedrijf (reorganisatie) komen in een tijdsbestek van een paar maanden, een aantal taken te vervallen. Laten dit nu nét de taken zijn die voor werkplezier, voldoening, waardering, zelfontplooiing en ontwikkeling zorgden. De medewerker krijgt klachten en dreigt zelfs uit te vallen door een dreigende burn-out.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling