Er worden steeds meer en hogere eisen gesteld aan managers en medewerkers. In de praktijk ervaren deze steeds minder regie op hun arbeidsbelasting.
Het druk hebben is niet erg, want onder druk komen mooie prestaties tot stand. Ook op het werk. Maar aanhoudende, te hoge werkdruk kan omslaan in werkstress. Dan gaan de prestaties, productiviteit en gezondheid van je mensen eronder lijden en kunnen stressklachten zelfs uitmonden in een burn-out. Waar zijn de verschillen? En hoe ga je stressklachten te lijf?
Terug naar kantoor: voor velen een verademing, maar ook weer even wennen: de files, het geroezemoes, het afstand houden, afstemmen wie wanneer waar werkt … “We zijn eigenlijk massaal aan het re-integreren”, zegt Bas Olde Bijvank, GZ-psycholoog bij Arbo Unie. Hoe houd je in dit ‘nieuwe normaal’ het stressniveau laag?
Een medewerker werkt al meer dan 25 jaar voor hetzelfde bedrijf. In die jaren is hij doorgegroeid qua functie en heeft hij steeds andere taken gekregen. Het is een tevreden en hardwerkende werknemer, die houdt van zijn diversiteit aan taken. Door veranderingen in het bedrijf (reorganisatie) komen in een tijdsbestek van een paar maanden, een aantal taken te vervallen. Laten dit nu nét de taken zijn die voor werkplezier, voldoening, waardering, zelfontplooiing en ontwikkeling zorgden. De medewerker krijgt klachten en dreigt zelfs uit te vallen door een dreigende burn-out.
Dat stelt Ester Koot, strategy consultant bij Sparkey (onderdeel van Motivaction). Bea Aarnoutse, strategy director bij PROOF ging met Ester in gesprek over het belang van meten en het maatwerk dat je op basis van inzichten kan leveren. 'Carrièregerichte medewerkers willen bijvoorbeeld graag de voortgang van de verandering zien. Die kun je tegemoet komen in hun wensen met een competitie-element.'
Een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo heeft bijvoorbeeld 25,4% van de vrouwen en 19,6% van de mannen in ons land moeite om in slaap te komen. Ook slecht doorslapen en vroeg wakker worden zijn veel gerapporteerde klachten. Betekent dit dat de halve bevolking lijdt aan slaaptekort? En als je beter wil slapen, wat kun je dan doen?
Jordie van Berkel stuurt voor de gemeente Helmond een programma aan voor de ontwikkeling van een modern, circulair en open gemeentehuis. Ze boekt succes met een agile aanpak die bij gemeentelijke overheden nog bepaald niet gebruikelijk is en is vooral heel pragmatisch in haar aanpak: 'Eerst vertrouwen en een mandaat, daarna goede mensen kiezen en opleiden, en vervolgens het gewoon gaan doen.'
Nu het werk weer mogelijk wordt op locatie, hebben werkgevers de praktische zaken wel geregeld: hoeveel mensen er maximaal op een dag gewenst zijn, hoeveel dagen in de week mensen thuis kunnen werken en de thuiswerkvergoeding. Maar heb je voldoende stilgestaan bij je ‘wandelgangenkapitaal’?
Smartphones, - watches, tablets, laptops, ze maken ons leven en werk makkelijker. Toch komen we er meer en meer achter dat er ook een grote keerzijde is: de continue prikkels die ervan uitgaan vreten onze aandacht. Overbelasting van het brein en zelfs burn-out liggen op de loer. Hoe keren we het tij?
Iedereen weet dat voorkomen beter is dan genezen. Toch is er te weinig aandacht voor hoe leefstijl kan bijdragen aan gezondheid en daardoor aan de inzetbaarheid van werkenden, vindt Arbo Unie. Daarom lanceert Arbo Unie de campagne Lekker in je vel, om werkgevers te helpen inzicht te krijgen in het bevorderen van een gezonde leefstijl en het voorkomen van leefstijlziekten voor hun medewerkers. De campagne gaat vandaag van start.