Als een medewerker fors overgewicht heeft, of een straffe roker is, kun je als werkgever denken: dat zijn privézaken, daar heb ik niets mee te maken. Toch is dat maar ten dele waar, want leefstijl speelt een steeds bepalendere rol bij duurzame inzetbaarheid. Daar mag je het best met je medewerkers over hebben. Hoe pak je dat aan?
Ongeveer 1,8 miljoen werkende vrouwen in Nederland zijn in de overgang. Een cijfer om rekening mee te houden, want zo’n 80 procent van hen ontwikkelt overgangsklachten. In de praktijk worden deze lang niet altijd herkend. Reden om hier extra aandacht voor te vragen.
Het belang van een gezonde leefstijl wordt steeds breder in de samenleving erkend. Op de werkvloer is het nog geen vanzelfsprekend gesprekonderwerp. Werkgevers kunnen meer doen om het belang van een gezonde leefstijl bespreekbaar te maken en werknemers hierin te faciliteren.
Een auto van de zaak, onbeperkt vakantiedagen of een individueel keuzebudget: je arbeidsvoorwaarden kunnen nét het verschil maken voor (toekomstige) medewerkers. Maar hoe pak je dit succesvol aan anno 2022? Ontdek alles wat je moet weten tijdens het gratis webinar op 19 mei!
Om werknemers bewust te maken van de mogelijkheid om minder, op andere manieren, schoner, of níet te gaan reizen met (onder andere) CO2-reductie als resultaat, is inzicht in gedrag nodig. Zodat passende alternatieven kunnen worden geboden. Hiertoe heeft de Rijksoverheid samen met werkgevers een overzicht met inzichten en een aantal tips opgesteld.
Binnen de werkkostenregeling bestaat voor een aantal vergoedingen en verstrekkingen 'gerichte vrijstellingen'. Deze vrijstellingen zijn limitatief in de wet opgenomen. De kosten van de gerichte vrijstellingen gelden onder voorwaarden als werkkosten, wanneer de werkgever ze niet individueel in de loonheffingen betrekt. Met ingang van 1 januari 2022 is o.m. de regelgeving ten aanzien van arbovoorzieningen aangepast.
Het integriteitsbeleid van organisaties schiet vaak tekort, dus komt het Huis voor Klokkenluiders met deze gratis tool.
Een gedragscode kan helpen om ongewenste omgangsvormen op de werkvloer te voorkomen en aan te pakken. Om een gedragscode op te stellen heeft TNO een Handreiking gedragscode (on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer ontwikkeld.
Om het slachtoffer, de omstanders en de leidinggevende/HR-medewerker te helpen bij het (h)erkennen van seksuele intimidatie en hun handvatten te geven om seksuele intimidatie op het werk aan te pakken heeft TNO in opdracht van het ministerie van SZW de Wegwijzer Seksuele Intimidatie op het werk opgesteld.
Gedragsverandering stimuleren blijft in de praktijk ontzettend lastig. Er bestaan geen ‘magic bullits’. Wat wel werkt: in de praktijk continu experimenteren en kijken wat daadwerkelijk helpt. Organisatiepsycholoog en communicatiekundige Thijs Leenman MSc. beschrijft dit inzicht uit de organisatiepsychologie en geeft daarbij voorbeelden.