Monitoring van werknemers door hun werkgevers neemt sterk toe zo signaleerde vakcentrale CNV onlangs. Gezien de hoeveelheid mensen die door hun werkgever worden gecontroleerd, lijken werkgevers massaal de wet te overtreden aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. Monitoring van werknemers is echter niet per definitie verboden, zo nuanceert werkgeversvereniging AWVN.
Veel werkgevers zoeken manieren om medewerkers in deze dure tijden financieel tegemoet te komen zonder dat het ze te veel kost. Salure, IT-bedrijf voor salarisadministratie, heeft enkele mogelijkheden op een rij gezet waar je misschien niet zo snel aan denkt. Zoals studiekosten van kinderen van medewerkers vergoeden.
Werknemers die een misstand zien, hoeven dat niet meer intern te melden. Ze mogen dat voortaan ook melden buiten het bedrijf. Ook uitzend- of oproepkrachten hebben inmiddels dit recht. Het zijn de meest opvallende veranderingen van de Wet bescherming klokkenluiders, die op 18 februari j.l. in werking is getreden. De nieuwe vereisten op een rij. Inclusief een checklist opstellen van een klokkenluidersregeling.
Overal waar mensen werken, ontstaan meningsverschillen en ligt wrijving op de loer. Dat is onvermijdelijk. Waar je wél invloed op hebt, is hoe hoog de gemoederen vervolgens oplopen. Hoe voorkom je dat botsingen op de werkvloer ontaarden in arbeidsconflicten en zelfs ziekmeldingen?
Vaak wordt gedacht dat meer uren werken niet loont vanwege belastingen of toeslagen die wegvallen, maar voor de meeste mensen geldt het tegendeel. Het is daarom belangrijk om werknemers goed te informeren over de gevolgen van meer of minder uren werken. Hiervoor heeft het Nibud de WerkUrenBerekenaar ontwikkeld.
Mobiliteit is een belangrijk HR-component, of het nu gaat om de war for talent, kostenbesparingen, de CO2-reductie of je vitaliteitsbeleid. Om een aantrekkelijk en duurzaam mobiliteitsbeleid te ontwikkelen, is het essentieel te weten wat de behoeften zijn van je medewerkers en welke impact bepaalde mobiliteitskeuzes hebben. Maar hoe doe je dat?
Eind dit jaar moeten werkgevers met meer dan honderd medewerkers de CO2-uitstoot van hun medewerkers registeren. Een mooie kans om het mobiliteitsbeleid op de schop te nemen: ga je fietsen naar het werk aanmoedigen? Het wagenpark elektrificeren? Een mobiliteitskaart invoeren? Keuzes te over.
Een goed vast salaris vinden werknemers belangrijk. Maar wie z'n mensen echt wil motiveren, zal andere arbeidsvoorwaarden moeten inzetten. Maar welke dan? ‘Wil je als leidinggevende dat de bedrijfsdoelstellingen en de persoonlijke doelstellingen van werknemers op één lijn komen te liggen? Dan zul je toch eerst moeten achterhalen wat die werknemer nu eigenlijk wil.’
Een aandelenbeloning, financiële steun, groene arbeidsvoorwaarden, tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Enkele voorbeelden van eigentijdse arbeidsvoorwaarden die helpen om medewerkers niet alleen aan te trekken, maar ook te binden aldus Imke Bos. Als employment tax-specialist adviseert ze over het effect en de financiële bijwerkingen van arbeidsvoorwaarden.
Met alle media-aandacht voor intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag is het onderwerp actueler dan ooit. Maar ongewenste omgangsvormen op de werkvloer beperken zich niet tot tv-studio’s, sportclubs en universiteiten. Ruim 1,2 miljoen werkenden in Nederland hebben ermee te maken. Een schrikbarend getal. Wat kun je hier als werkgever of leidinggevende tegen doen?