Hoe kun je anno 2023 de beloning optimaal inzetten om het HR-beleid zo effectief mogelijk te maken en te laten bijdragen aan de organisatiedoelstellingen? Als het even kan daardoor ook nog onderscheidend worden als werkgever. Beloningsexpert Esther Flipse geeft tips en adviezen.
In de Voorjaarsnota heeft het kabinet twee wijzigingen aangekondigd in de Wtl die fikse financiële gevolgen kunnen hebben voor jouw organisatie.
Waar gewerkt wordt, liggen gezondheidsrisico’s op de loer. De risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) is er om deze risico’s in kaart te brengen en aan de hand van een actueel plan van aanpak te beteugelen. Sinds juli 2022 geldt voor de toetsing van de RI&E aangescherpte regels. Hoe werkt dit in de praktijk en wat levert het op?
Wanneer een medewerker na 104 weken arbeidsongeschiktheid een WIA-uitkering krijgt, beslist het UWV of een WGA- of een IVA-uitkering van toepassing is. Omdat deze beslissing flinke financiële gevolgen heeft voor de (ex-)werkgever, is het van groot belang dat hier de juiste keus in wordt gemaakt. Door achterstanden waar het UWV mee kampt, lopen de beslistermijnen echter flink op.
Er is meer te kiezen in het nieuwe pensioenstelsel dan in het oude. Dat geldt zeker voor het nabestaandenpensioen. Hoe help je medewerkers bij het maken van die keuzes? En hoe kun je ze activeren om daarmee aan de slag te gaan?
Groene arbeidsvoorwaarden invoeren kan kosten met zich meebrengen. Werkenden vinden dat die kosten voornamelijk door hun werkgever betaald moeten worden. Welke impactvolle veranderingen kun je als werkgever doorvoeren zonder al te veel kosten?
Organisaties geven veel geld uit aan interventies om de betrokkenheid onder medewerkers te verhogen. Maar uit onderzoek blijkt dat dit zich niet uitbetaald. Hoe kan dat? Over die vraag boog een divers gezelschap CHRO’s zich tijdens een roundtable op de summit Leadership in HR. Neurowetenschapper en ondernemer Marcia Goddard leidde de roundtable over employee engagement. “Ik ben zelf heel enthousiast over dit onderwerp en ik hoop vandaag te leren wat niet effectief is”, trapte ze af.
Vanaf 1 januari 2024 moeten werkgevers met 100 of meer werknemers aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) rapporteren over de werkgerelateerde kilometers van hun werknemers. Dat kan voor uitdagingen zorgen. HR-expert Dik van Leeuwerden adviseert bedrijven om zich hier nu al op voor te bereiden.
De zomer komt eraan, dus je kunt je er weer op verheugen: je vakantiegeld. Een fijn extraatje, bovenop je standaard salaris. In 1968 werd het vakantiegeld wettelijk vastgelegd en inmiddels is het niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar gebruiken wij Nederlanders vakantiegeld nog wel echt voor vakanties? En krijg je de toeslag ook als je ziek bent? Nmbrs zet de belangrijkste vakantiegeld-feitjes voor je op een rij.
Op 25 mei is het ‘Fiets naar je Werk Dag’! Vraag je je af hoe je medewerkers arbeidsvoorwaardelijk kunt ondersteunen en stimuleren om vaker de fiets te pakken naar het werk? In dit artikel bespreekt modern belonen-expert Esther Flipse de voor- en nadelen van een fietsplan als arbeidsvoorwaarde, de relevante regelgeving en de verschillende mogelijkheden. Inclusief handige checklist voor de introductie van het fietsplan.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling