Ontslag, disfunctioneren en verzuim kunnen als arbeidsrechtelijk onderwerpen ieder jaar weer op jullie aandacht rekenen. Maar dit jaar komen er wat andere thema’s bij. Zoals tegemoet komen aan wensen werknemers en informatieplicht van de werkgever.
Vanaf 2025 treden er belangrijke wetswijzigingen in werking die de arbeidsmarkt beïnvloeden. HR-professionals moeten zich goed voorbereiden op deze veranderingen, die onder meer arbeidsomstandigheden en diversiteit verbeteren. In dit artikel bespreken we de belangrijkste nieuwe regels en hun impact op het personeelsbeleid.
Ook HR-zzp’ers worstelen met onzekere toekomst. Maar het werk moet doorgaan en dus komen er oplossingen om toch tijdelijke HR-professionals in te zetten zonder risico's. 'Wij proberen duidelijkheid te scheppen met het zogenaamde stoplichtmodel'
Maakt je organisatie gebruik van zelfstandig ondernemers of van zelfstandige beroepsbeoefenaars, voor het gemak hierna zzp’er genoemd, dan is het van belang om de volgende stappen te nemen in het kader van de Wet DBA.
Wetenschappers doen generatieverschillen af als een mythe, omdat bewijs ervoor ontbreekt. Maar op veel werkvloeren worden generatiegerelateerde discussies gevoerd of wordt onbegrip ervaren. Iris Gündel van Voorkans, stelt dat de generatiebril wel zinvol is om mee naar de cultuur te kijken en die te veranderen.
In de tijden dat de arbeidsmarkt krap is en talent schaars, is het voor werkgevers essentieel om te investeren in het behoud van waardevolle werknemers. Veel organisaties richten zich daarbij op het verbeteren van arbeidsvoorwaarden en het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd en betrokken voelen. Eén van de belangrijke onderdelen van deze arbeidsvoorwaarden is het aanbieden van aantrekkelijke pensioenregelingen.
Met de afschaffing van het handhavingsmoratorium op de Wet DBA en de nieuwe wet die hierop volgt, is het voor HR-professionals belangrijker dan ooit om de risico's van een onjuiste kwalificatie van zzp'ers te begrijpen. Juriste en arbeidsrechtexpert Petra Kroon vertelt meer over de veranderingen en de arbeidsrechtelijke en fiscale risico’s. ‘De zachte landing waarmee de Tweede Kamer heeft ingestemd gaat de handhaving niet verminderen’
Betaald ouderschapsverlof wint aan populariteit. Intussen is het aantal verlofopties rondom geboorte en gezin dichtgegroeid tot een ondoorzichtig woud. Daarom de verschillende verlofopties met bijzonderheden op een rij.
Mobiliteit speelt een steeds grotere rol in de manier waarop organisaties invulling geven aan aantrekkelijk werkgeverschap. NS Zakelijk vertelt hoe het HR- en mobiliteitsmanagers hierbij kan ondersteunen.
Zonder formele toestemming en zonder medeweten van haar leidinggevende is een zieke ambtenaar op vakantie gegaan. Het nalaten toestemming te vragen voor de vakantie (tijdens ziekte) en het liegen over de werkelijke verblijfplaats zijn verwijtbare gedragingen. Maar ook genoeg redenen voor werkgever om de arbeidsovereenkomst te ontbinden?