Bedrijven moeten meer doen om verantwoorde, gepersonaliseerde en ervaringsgerichte werkplekken te creëren, zo blijkt uit recent onderzoek van JLL. Experimenten en pilots zijn nodig om hybride werkvormen te realiseren die voor iedereen een unieke werkplekervaring bieden.
Het thuiswerkadvies vervalt zo weten Haagse bronnen te melden. Sommigen waren al steeds op kantoor aan het werk, anderen kunnen niet wachten om daar weer heen te gaan. Terwijl weer anderen het liefst thuis blijven werken. Teveel van dat laatste is niet verstandig aldus hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU Erik Scherder. Hij pleit dan ook voor het nieuwe normaal waar bewegen onderdeel van is.
De COVID-19-maatregelen hebben een behoorlijke impact gehad op de employee experience in 2021, zowel positief als negatief. Werkt dat door in 2022? Wat zijn de learnings van 2021 en welke medewerkerbelevingstrends mogen we verwachten in 2022?
Duurzaamheid is terug als nummer 1 prioriteit van facilitair verantwoordelijken in Nederland. Direct na duurzaamheid ligt de belangrijkste focus op de tevredenheid en het welzijn van medewerkers. Dit blijkt uit het Nationale Benchmarkonderzoek Facilitaire Innovatie 2022. Bijna de helft van de FM’ers zit al in gezamenlijke projectgroepen met HR en ICT. Opvallend is dat FM maar bij een derde van de organisaties samen met HR en IT doelstellingen vastlegt. Het komt vrijwel niet voor dat FM in projectgroepen werkt én gezamenlijk doelen formuleert.
In het vierde kwartaal van 2021 werden meer objecten bekeken en het aantal contactaanvragen met makelaars nam toe zo bericht Funda in Business. Vooral op de kantorenmarkt is er veel beweging. Hybride werken is daarbij het uitgangspunt.
Van de werknemers die de afgelopen twee jaar hebben thuisgewerkt, wil 92% meer zeggenschap over de werkplek. Dat blijkt uit een onderzoek van de FNV onder haar leden.
Na twee coronacrisisjaren is de arbeidsmarkt tegen alle verwachtingen in krapper dan voor de pandemie. Medewerkers kunnen daarom hogere eisen stellen aan hun werkgever en werkomgeving. Niet voor niets heeft het Britse magazine The Economist 2022 uitgeroepen tot 'het jaar van de werker'. Tegen deze achtergrond heeft vastgoedadviseur Colliers drie trends gedefinieerd die een cruciale rol spelen voor werkgevers en werknemers, kantooreigenaren en -huurders.
De vraag naar kantoorruimtes is zó groot dat er sprake is van een ‘boeggolf’ zo blijkt uit de Market Outlook 2022 van CBRE Nederland. In nog geen twee jaar steeg het aantal zoekvragen met maar liefst 52 procent. Het aantal bedrijven dat naar geschikte kantoorruimte zoekt en al in onderhandeling is, ligt nu zelfs 139 procent hoger dan negen maanden geleden. “Na een lange periode van onderzoeken en vooruitschuiven, zijn bedrijven nu klaar om knopen door te hakken.”
Op 1 januari 2023 moeten kantoren in Nederland energielabel C of hoger hebben. Met nog minder dan een jaar te gaan, voldoet 43% van de 60 miljoen vierkante meter kantoorruimte hier nog niet aan. Deze verplichting voerde de overheid in 2016 in. De eigenaren van deze kantoren riskeren nu een boete of zelfs een sluiting. Om dit vergroeningsdoel te halen, moeten vastgoedeigenaren snel in actie komen. 'Het simpelweg aanvragen van een label is voor een derde van de achterblijvers al voldoende'