Door de langzaam terugkerende krapte op de arbeidsmarkt kunnen werkgevers maar beter zorgen voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook belangrijk is het op orde krijgen van de uitdagingen rondom de zzp-economie met oog op die arbeidskrapte. Maar er is meer: 2017 wordt ook het jaar van een beter huwelijk tussen HR en IT. Andy Verstelle en Marcel de Brauwer, de oprichters van HR2day, signaleren een vijftal trends.
Stellen van grenzen en helder communiceren over wat je wel en niet kunt, lijkt in het werk van (zorg)professionals, nu werkend in zelforganiserende teams, belangrijker dan ooit te voren.
Deze maand staat in het teken van innovatie. En wel op drie verschillende niveaus: binnen organisaties, specifiek toegepast op functies én binnen HR zelf.
Het talentlandschap verandert – en snel ook. Alleen als HR een marketing mindset aanneemt, en de werknemerservaring opnieuw wordt vormgegeven, kan de IT-industrie blijven bloeien. Het zijn namelijk juist de medewerkers die het verschil kunnen maken. De IT-sector richt zich op het verlenen van diensten, die worden verleend door mensen. De werknemerservaring is dan ook belangrijk voor de groei van een bedrijf.
Wanneer een bedrijf moet bezuinigen, geven werkgevers de voorkeur aan bezuinigen op mobiliteit, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Human Capital Group. Besparen op mobiliteit en huisvesting kan eenvoudig gerealiseerd worden door over te stappen op ‘Het Nieuwe Werken'. Maar is dit wel zo ideaal voor de werknemer?
Werknemers die hun werktijden flexibel kunnen indelen, die invloed hebben op de tijd die ze werken, voelen zich beter en zijn gemotiveerder voor hun werk. Dat blijkt uit onderzoek waarop arbeids- en organisatiepsycholoog Hylco Nijp van de Radboud Universiteit op 12 december promoveert.
Over de zegeningen van thuiswerken lopen de meningen uiteen. Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen?
We staan aan het begin van een industriële revolutie waarop door zowel bedrijven, overheden en werknemers onvoldoende wordt ingespeeld. "Bijna tweederde van de Nederlandse werknemers geeft aan op dit moment niets tot heel weinig te leren tijdens hun werk," aldus prof. dr. Nick van Dam.
Komt de flexibiliteit van het Nieuwe Werken alleen individuele medewerkers ten goede of is het ook goed voor het bedrijf als geheel? Goed scorende bedrijven worden vaak ook geleid door managers die hun werknemers vertrouwen met zelfstandig werken en managers die van fouten durven te leren.
De gevolgen van robots en hypermoderne technologie voor de werkvloer zijn ingrijpend. Bedrijven, kennisinstellingen en onderwijs moeten hun krachten bundelen en vaart maken met het ontwikkelen van een nieuwe generatie werknemers. Maar hoe doe je dat, een omslag maken van traditioneel personeelsmanagement naar Smart HRM?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling