Nederlandse medewerkers zijn trots op hun werk en gaan elke dag met plezier aan de slag. Ruim 86% van de medewerkers geeft aan trots te zijn op het werk dat ze doen. De stelling ‘Ik vind mijn werk leuk’ wordt gemiddeld beoordeeld met een rapportcijfer 8,0. Dat blijkt uit recent, grootschalig onderzoek van Effectory, uitgevoerd onder 300.000 medewerkers in Nederland.
Ruim vier op de tien werkenden geven aan dat zij regelmatig buiten kantoortijden aan het werk zijn. Vooral zelfstandigen werken vaak (ook) ’s avonds en in het weekend. Dat meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers over 2016.
De zoektocht naar een nieuw kantoor is lang niet altijd eenvoudig. Er zijn tal van aspecten om rekening mee te houden, onder andere de prijs, locatie, faciliteiten en natuurlijk het formaat. Het aantal vierkante meter dat nu afgenomen wordt is waarschijnlijk een aantal jaar geleden overeengekomen en mogelijk helemaal geen relevante representatie voor de huidige behoefte aan werkplekken, vergaderruimtes en overige ruimtes.
Nederlanders zijn de gelukkigste Europeanen op de werkvloer. Ruim driekwart van de Nederlandse werknemers (76%) is tevreden over zijn werk. Het optimisme komt voort uit de mogelijkheden om thuis te werken, de goede werk-privé balans en fijne relaties met collega’s. Ook ervaren relatief weinig Nederlanders stress. Polen is de runner up als het gaat om tevreden werknemers (74%), gevolgd door Zwitserland (73%). Italië beschikt over de minst tevreden werknemers van Europa.
De inzet van technologie is de belangrijkste facilitaire trend, zo blijkt uit het FMN Marktonderzoek uitgevoerd door Twynstra Gudde. Maar waar hebben we het dan over? En hoe kunt u vanuit FM hierop anticiperen?
De millennials, de generatie ruwweg geboren tussen 1980 en 2000, bevolken in toenemende mate de werkvloer. En dat merkt ook HR. Deze groep werknemers stelt andere eisen aan werk en arbeidsvoorwaarden dan oudere generaties. Hoe kunt u hierop inspelen?
Nederlandse bedrijven en medewerkers zijn niet voorbereid op de opkomst van de zogeheten gig economy. De gig economy refereert aan een omgeving waarin werkenden hun carrière invullen door kortetermijncontracten en projectmatig werk.
Technologie verandert ons leven, maar ook in ons werk ervaren we deze invloed. Zowel op de korte termijn als verder in de toekomst gaan er grote veranderingen plaatsvinden op de werkplek. Sommige van deze veranderingen zullen ons in eerste instantie wellicht buiten onze comfortzone plaatsen. Maar het merendeel van de veranderingen zullen we met volle overtuiging omarmen, waarbij we ons afvragen hoe we ooit zonder hadden gekund. Welke zes grote veranderingen kunnen we verwachten?
Het looppad in een carrière is veel minder standvastig dan voorheen. Een internationale carrière staat dan ook bij veel medewerkers op het verlanglijstje. Bijna driekwart van de Europese medewerkers (74%) zou andere landen overwegen voor carrièremogelijkheden. Duitsland (21%), het Verenigd Koninkrijk (15%) en Frankrijk (12%) staan bovenaan de lijst van meest gewilde landen om te werken. Nederland staat op de negende plek in de ranking.
Mensen die in duurzaam gecertificeerde gebouwen werken voeren cognitieve taken beter uit en hebben een betere nachtrust dan degenen die in niet duurzame gebouwen werken. Dit blijkt uit onderzoek van de Harvard University zo meldt Duurzaambedrijfsleven.nl.