Werkgevers zien het kantoor steeds meer de rol innemen van een sociale trekpleister, waar hun werknemers graag naar toe komen om samen te werken, te overleggen of te ontmoeten. Maar tegelijkertijd toont recent onderzoek van kantoorinrichter Ahrend onder zo'n 600 werkgevers en werknemers in Nederland juist aan dat een aanzienlijk deel van de werknemers ook in de toekomst graag naar kantoor gaat om gewoon geconcentreerd te kunnen werken
Organisaties hebben sterk uiteenlopende verwachtingen over de bezettingsgraad van hun kantoren na de zomer. De meerderheid houdt in het derde kwartaal rekening met een bezettingsgraad van minder dan 60 procent. Eén op de drie werkgevers gaat zelfs uit van een bezettingsgraad van minder dan 40 procent. Slechts 10 procent verwacht een volledige terugkeer naar kantoor.
De afgelopen maanden zijn organisaties heel druk geweest met het aanpassen van kantoren voor de veilige terugkeer van medewerkers. Er is een indrukwekkende hoop werk verzet en de meeste kantoren zijn inmiddels coronaproof. Maar van het eindresultaat word ik helaas een beetje triest...
Is het kantoor nog wel de beste plek om te gaan werken? Dat vraagt menig thuiswerker zich inmiddels af. Toch is er volgens experts wel degelijk toekomst voor kantoren als werkomgeving: niet als kantoortuin maar als clubhuis voor inspiratie, binding en een gemeenschappelijke identiteit.
De meeste organisaties hebben hun bestaande werkomgeving inmiddels wel aangepast op basis van de RIVM-richtlijnen. Maar leidt het resultaat ook tot werkplekken waar medewerkers warm voor lopen en die aansluiten bij de doelstellingen van de organisatie? Daarom is nu het moment aangebroken om je totale werkconcept kritisch onder de loep te nemen.
Door de coronacrisis zullen facility professionals in de komende periode beduidend meer aandacht geven aan thema’s als gezondheid, welzijn, kostenmanagement, digitalisering en de inzet van technologie. Duurzaamheid zakt tijdelijk, maar zal naar verwachting in 2023 terugkeren bovenaan de lijst.
Het aandeel Nederlanders dat verwacht na de coronacrisis te blijven thuiswerken, is de afgelopen maanden bijna verdubbeld. Bovendien kijken ze er positiever tegenaan dan enkele maanden terug.
Kuchschermen, social distancing en een stevige dosis goede moed vormen de eerste stappen voor de terugkeer naar kantoor in coronatijd. Maar al snel volgen ook allerlei praktische en HR-gerelateerde vragen. Elly Vriends, HR- en Facility Manager bij SD Worx, deelt daarom 5 vragen en de antwoorden.
Corona heeft voor veel organisaties tot een volledig andere manier van werken geleid. Hierdoor wordt het nog belangrijker dan voorheen om extra focus te leggen op het toekomstbestendig maken remote-werkplekken en het bijbehorende kantoor. De terugkeer naar kantoor zal gepaard gaan met een hybride aanpak: een combinatie van de voornaamste voordelen van thuiswerken en werken op kantoor.
Op basis van historische trends, actueel onderzoek en inzichten van kantoorhuurders blijkt dat het fysieke kantoor belangrijk blijft voor medewerkers. Kantoren faciliteren innovatie en samenwerking, en zijn uiteindelijk ook gunstig voor de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van werknemers.