Leiders moeten actief samenwerken met hun werknemers om een evenwichtige aanpak te vinden voor werken op afstand, en met succes ‘een van de belangrijkste veranderingen in de manier waarop we werken sinds de industriële revolutie’ doorvoeren. Dat schrijft Mark Mortensen, universitair hoofddocent organisatiegedrag aan INSEAD op de site van de business school. Mortensen raadt leiders en werknemers aan om te overleggen met elkaar en toenadering te zoeken. Hij geeft een hulpmiddel om dit te doen: de 5 W’s: wie, wat, waar, wanneer en waarom.
In een werkomgeving waar prestaties en resultaten de boventoon voeren, is erkenning een essentieel, maar onderschat onderdeel dat bijdraagt aan het welzijn en de tevredenheid van werknemers. Het geven van erkenning gaat namelijk verder dan het incidenteel uitspreken van waardering of het geven van een schouderklopje. In deze blog lees je welk effect erkenning heeft en waarom een erkenningscultuur onmisbaar is in elke organisatie.
Bijna twee op de drie CEO's over de hele wereld verwachten dat werknemers in de komende drie jaar weer fulltime naar kantoor gaan. Ook gelooft een meerderheid dat beloningen en promoties kunnen worden ingezet om aanwezigheid op de werkplek te stimuleren.
Download dit whitepaper over de transformatie van de werkplek en de uitdagingen van de toekomst en lees wat het verband is tussen erkenning en welzijn inclusief strategie. Lees over de evolutie van werk met AI. En ontdek toekomstige trends & ontwikkelingen.
Sinds de coronapandemie zijn veel bedrijven permanent overgestapt op hybride werken. Medewerkers wisselen werken op locatie af met thuiswerken of werken op een andere werkplek. Bijvoorbeeld bij een flexplekkenaanbieder, op een congres of een andere vestiging van de eigen werkgever. Maar ook de natuur kan een goede werkplek zijn, zo laat Meet in Friesland zien.
De transitie naar hybride werken vraagt ook om een transitie in leiderschap. Docent en onderzoeker Wouter Smit heeft na analyse van veertig artikelen over de hybride transitie, een beschrijving samengesteld over wat het hybride leiderschap inhoudt. Deze verkenning bestaat uit zes aandachtsgebieden met elk een set aan competenties.
Door de coronacrisis moest ineens iedereen die dat kon verplicht thuis gaan werken. Op het hoogtepunt van de crisis steeg het aantal thuiswerkenden in Nederland van 6 naar 40 procent. In veel organisaties is hybride werken nu de norm. Hoe richt je dit goed in, zodat medewerkers verbonden blijven met de organisatie en haar doelen?
Interne communicatie. We hebben er (bijna) allemaal mee te maken. Er wordt steeds meer (video)content gemaakt, ook omdat contentmarketing en storytelling intern een steeds sterkere rol krijgen. Op het kruispunt van HR, marketing, interne communicatie en branding. Of het nu is om collega’s met elkaar te verbinden of nieuw talent aan te trekken. Het is daarom belangrijk dat je niet voor iedere video een ingewikkelde productie moet draaien, maar dit gewoon zelf kunt doen.
In de krappe arbeidsmarkt van nu loopt de werkdruk overal op. Dan is het essentieel dat medewerkers de ruimte krijgen om bij te komen en energie op te doen: dit zorgt voor fittere medewerkers en voorkomt verzuim. Daarom is vakantie zo belangrijk – daar laad je van op. Hoe houd je dat vakantiegevoel zo lang mogelijk vast, en kom je tegelijkertijd weer in je werkritme?
Een ontspannen vakantie begint bij het loslaten van het werk, maar voor veel medewerkers is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan zijn dat zij hun werk meenemen of dat zij zich zorgen maken dat er iets belangrijks gebeurt of iets misgaat tijdens hun afwezigheid. Dit kan leiden tot stress en een gebrek aan herstel, dat tot een mindere productie en motivatie leidt bij terugkomst.