Hoe ondersteun je een organisatie bij een complex traject naar een nieuwe manier van werken? En wat gebeurt er als je tijdens zo’n traject in een pandemie terechtkomt? Bas Drijfhout vertelt over zijn ervaringen bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug: 'De gemeente zit voorop de golf. Dat is knap en moedig.'
Er ligt een initiatiefwetsvoorstel voor de Wet werken waar je wil. In dat voorstel wordt onder andere een wettelijk recht op thuiswerken verankerd. Een verzoek om thuis te werken zou, als het aan de initiatiefnemers ligt, alleen nog maar kunnen worden geweigerd als de werkgever over een zwaarwegend belang beschikt. Maar gaat dat niet te ver? Senior jurist arbeidsrecht Pascal Besselink en Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt Tilburg University, pleiten voor maatwerk.
Veelal zijn we vanuit onze oude vertrouwde manier van werken een nieuwe werkelijkheid in gegaan. Veel organisaties waren technisch niet voorbereid op werken op afstand, maar hadden er ook geen visie op. Laat staan dat medewerkers en leidinggevenden er op ingesteld waren, de systemen en procedures er op in gericht. Want samenwerken op afstand vraagt echt wel wat meer van ons dan een goede digitale verbinding. Hoe kunnen medewerkers samen met leidinggevenden het werken op afstand goed vormgeven? Wat gaat het verschil maken en is waard om energie in te steken?
Als er een einde is gekomen aan de coronacrisis, gaan we dan weer massaal forenzen richting Hofstad? Of doen we iets met de lessen uit het ‘Grote Thuiswerk Experiment’? Als het aan FMHaaglanden ligt het laatste. Annelies Simons, manager Regie bij FMH, over de facilitaire kant van de post-corona toekomst.
De verbinding met collega’s en het werkgeluk van thuiswerkers is sinds de tweede coronagolf gedaald. Het missen van face-to-face en informeel contact met collega’s werd in het eerste onderzoek in de zomer al genoemd door 2 op de 3 respondenten. Dat aantal is sinds de tweede coronagolf gegroeid tot meer dan 3 op de 4. Het ervaren van minder werkvreugde is daarbij gekomen. Ondervraagden gaan minder op in hun werk, missen inhoudelijke en sociale diepgang en zijn overall minder gelukkig tijdens hun werk.
Werknemers beginnen hun leven op slimmere manier in te delen. Ze koesteren daardoor nieuwe verwachtingen ten aanzien van werkgevers. Thuiswerkers hechten de meeste waarde aan de mogelijkheid om meer tijd door te brengen met hun gezin/vriendenkring (37%); meer tijd voor gezondheid en natuur (30%) en een efficiëntere dagindeling (26%) zo blijkt uit het onderzoek Out of the Office: How the world adapted to working remotely in 2020 van GitLab.
Als de coronamaatregelen straks voorbij zijn, blijft thuiswerken populair. Bedrijven kunnen daar nu alvast op anticiperen. Nationale Nederlanden is daarom een platform aan het bouwen dat inzicht gaat geven in het gebruik van de werkomgeving. Ook bij Heineken voorziet men dat kantoren veel meer als ‘hubs’ gebruikt gaan worden en hebben een projectgroep ‘mobiliteit’ opgericht.
Gedragswetenschapper Julia Schlegelmilch onderzocht voor haar proefschrift aan de VU hoe de fysieke werkplek er in digitaal werk toe doet. Zij ontdekte dat de fysieke werkomgeving een veel belangrijkere rol speelt bij digitaal werk dan vaak wordt aangenomen. Met kwalitatieve en kwantitatieve methoden ging ze dieper in op drie verschillende fenomenen rondom digitaal werk: digitale nomaden, open offices en werken op afstand.