We hebben een bijzonder jaar achter de rug. Werkgevers lieten op advies van de overheid werknemers waar dat kon thuis werken. Uit een peiling van RTL Z blijkt dat één op de vijf werkgevers wil dat werknemers na de coronacrisis weer volledig naar de werklocatie komen. Daarnaast geeft juist een kwart van de werknemers aan grotendeels vanuit huis te willen blijven werken. Maar kan dat? Ik licht vier vragen toe.
Begin dit jaar vroegen vakbonden en werkgever de mening van rijkmedewerkers over hybride werken. Ruim 10.000 rijksmedewerkers vulden de vragenlijst in. Een van de meest genoemde zaken waar de organisatie voor moet zorgen om hybride werken mogelijk te maken zijn hybride vergadermogelijkheden (combinatie digitaal en fysiek). De rapportage ligt nu op tafel bij het overleg tussen werkgever en vakbonden.
Steeds meer bedrijven en werknemers zien de voordelen van hybride werken in, waaronder minder CO2-uitstoot, flexibiliteit, hogere productiviteit, minder reistijd én meer ontspannen, buiten de spits, reizen. Landelijk mobiliteitsplatform Zo Werkt Het; biedt organisaties vanaf vandaag de mogelijkheid om een plan te maken waarmee hybride werken behouden wordt binnen het bedrijf.
Nu de samenleving langzaam maar zeker weer wat opent, kunnen we in datzelfde tempo ook ons ‘oude leven’ weer oppakken. Desalniettemin blijven er vanwege de coronapandemie genoeg vragen voor werkgevers bestaan rondom de juiste aanpak. Die willen ervoor zorgen dat ze alle benodigde maatregelen voor hun medewerkers hanteren wanneer ze naar kantoor komen, en tegelijkertijd de zaken draaiende houden. Ralph Koks, Manager Tax & Legal bij SD Worx, behandelt een aantal van de meest gestelde vragen.
Na de zomer zijn de meeste vaccinaties wel gezet en de coronabeperkingen vrijwel opgeheven. Dus werken organisaties nu aan scenario's om terug te keren naar kantoor. Hybride lijkt daarvoor het sleutelwoord: deels thuis en deels op kantoor werken. Veel organisaties denken na over dit scenario. Maar VodafoneZiggo heeft echt de beslissing genomen en gaan een vernieuwend hybride werkbeleid doorvoeren.
Het Rijk is in deze pandemie in zijn bedrijfsvoering flexibel en wendbaar gebleken. Door de opgedane ervaringen heeft de Rijksdienst de ambitie om anders te gaan werken. Hiervoor is gestart met het rijksbrede programma ‘Hybride Werken’.
Thuiswerken, we doen het tegenwoordig allemaal en zullen het ook gedeeltelijk blijven doen. Hoe gaan bedrijven hier mee om? Een interview met Robbert de Ruijter - COO AFAS.
De uitbraak van corona heeft ontwikkelingen op het gebied van hybride werken in een ongekende stroomversnelling gebracht, ook bij ABN AMRO. Op welke wijze heeft de bank de huisvestingsstrategie hierop al aangepast en wat is de impact op de inrichting van de werkplek van 20.000 medewerkers? Marlene Sybrandy, Hoofd Category Teams FM bij de bank, vertelde hierover tijdens het online congres Hybride Werken.
Geen nieuw normaal. Wat op de Nederlandse werkvloer normaal was voor COVID-19, is volgens mij niet iets waar we met weemoed naar terug moeten kijken. Met z’n allen in polonaise op het asfalt, om 40+ uur achter een ‘clean desk’ te schuiven. Ingericht om met name kostenefficiënt te zijn en niet zozeer om de menselijke maat te dienen. Qua werk zelf zijn er ook de nodige innovaties nodig om de burn -en bore outs alsmede de bullshitbanen buiten de deur te houden. Dus graag een echte nieuwe werkelijkheid van werk.
Een interessante vraag is of een werknemer ingeval van een privacyschending een schadevergoeding kan claimen. Het antwoord daarop lijkt op het eerste gezicht eenvoudig. Complicerende factor is dat privacyschendingen meestal niet tot materiële schade leiden. Enkele uitspraken geduid.