Het overgrote deel (80%) van de werknemers in Nederland zag de werkomstandigheden, zoals werktijden, rooster en locatie, veranderen als gevolg van de coronapandemie. De helft van die groep werknemers verlangt terug naar de situatie vóór de corona-uitbraak. Slechts 18 procent geeft aan een voorkeur te hebben voor de manier van werken tijdens de lockdown.
Nu het coronavirus weer aan een opmars bezig is, komt het kabinet met een vierde basisregel voor werken op locatie: Ventilatie. Deze regel komt naast de reeds bekende 3 basisregels: de 1,5 meter afstand, hygiëne en thuisblijven/testen bij klachten. Enkele adviezen.
Hoe mooi de hybride toekomst van werken ook klinkt, het lijkt erop dat je wel tot een soort afspraak met elkaar moet komen. Hoe gaan wij dit samen doen? Waar zou je het met elkaar over moeten hebben voordat je gaat terugkeren naar kantoor? De NSvP heeft in de publicatie ‘Terug van weggeweest – Een ander werkend Nederland na de lockdown?’ 10 plausibele terugkeervarianten op een rijtje gezet.
De COVID-19-pandemie heeft organisaties gedwongen aandacht te besteden aan nieuwe risico’s waar ze veelal niet op waren voorbereid. Maar betekent dit nu ook dat organisaties voortaan goed zijn voorbereid op toekomstige impactvolle risico’s? Hoe weerbaar is de organisatie en welke winst is er nog te behalen op dit vlak?
Werkgevers gaan op grote schaal over op het verstrekken van thuiswerkvergoedingen. De meeste werkgevers willen na de coronacrisis het hybride werken vasthouden. De norm wordt daarbij twee dagen per week thuiswerken en de rest op locatie zo blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder het Nederlandse bedrijfsleven.
Het Alkmaarse digitaal bureau Triple laat haar medewerkers in Virtual Reality (VR) deels terugkeren naar kantoor. Hiervoor heeft het bedrijf een eigen VR-omgeving van het 3 verdiepingen tellende kantoor nagebouwd.
De meeste bedrijven maken afspraken over software, computer- of telefoongebruik. In mindere mate zijn er afspraken over werktijden of de inrichting van het thuiskantoor. Dit blijkt uit de Thuiswerk Monitor, een meting van marktondezoeksbureau Multiscope onder meer dan 3.000 Nederlanders in loondienst.
Hybride werken is dé trend. Maar op welke manier je hybride werken het beste kunt toepassen hangt erg af van je organisatiecultuur, betoogt Ross Seychell van HR-softwarebedrijf Personio.
FNV-leden zijn afgelopen jaar (veel) positiever gaan denken over thuiswerken. Dat blijkt uit onderzoek van de bond waar 5.300 mensen uit de financiële sector, de zakelijke dienstverlening en (gemeentelijke) overheden aan deelnamen. Slechts 10% wil helemaal terug naar kantoor, 20% wil alleen nog maar thuiswerken en 70% wil afwisseling tussen werken thuis en op kantoor.