Na twee coronacrisisjaren is de arbeidsmarkt tegen alle verwachtingen in krapper dan voor de pandemie. Medewerkers kunnen daarom hogere eisen stellen aan hun werkgever en werkomgeving. Niet voor niets heeft het Britse magazine The Economist 2022 uitgeroepen tot 'het jaar van de werker'. Tegen deze achtergrond heeft vastgoedadviseur Colliers drie trends gedefinieerd die een cruciale rol spelen voor werkgevers en werknemers, kantooreigenaren en -huurders.
Van de werknemers die de afgelopen twee jaar hebben thuisgewerkt, wil 92% meer zeggenschap over de werkplek. Dat blijkt uit een onderzoek van de FNV onder haar leden.
De vraag naar kantoorruimtes is zó groot dat er sprake is van een ‘boeggolf’ zo blijkt uit de Market Outlook 2022 van CBRE Nederland. In nog geen twee jaar steeg het aantal zoekvragen met maar liefst 52 procent. Het aantal bedrijven dat naar geschikte kantoorruimte zoekt en al in onderhandeling is, ligt nu zelfs 139 procent hoger dan negen maanden geleden. “Na een lange periode van onderzoeken en vooruitschuiven, zijn bedrijven nu klaar om knopen door te hakken.”
Op 1 januari 2023 moeten kantoren in Nederland energielabel C of hoger hebben. Met nog minder dan een jaar te gaan, voldoet 43% van de 60 miljoen vierkante meter kantoorruimte hier nog niet aan. Deze verplichting voerde de overheid in 2016 in. De eigenaren van deze kantoren riskeren nu een boete of zelfs een sluiting. Om dit vergroeningsdoel te halen, moeten vastgoedeigenaren snel in actie komen. 'Het simpelweg aanvragen van een label is voor een derde van de achterblijvers al voldoende'
Vandaag is het Blue Monday. En ook nog een (gedeelde) lockdown. Dit stelt werkgevers voor een behoorlijke uitdaging om hun medewerkers gemotiveerd en blij te houden. Want fysieke ontmoetingen zijn juist cruciaal zo blijkt uit diverse ondezoeken. Je collega’s face-to-face zien zorgt voor een betere onderlinge band en vermindert het gevoel van sociale isolatie. Effectory deed daarom onderzoek naar de behoeften die medewerkers hebben om zich te kunnen ontspannen in deze uitdagende tijd, zodat het Blue Monday-virus geen vat krijgt op je medewerkers.
Uit het Facilitair Duurzaamheidsonderzoek 2021 van VFM blijkt dat 1 op de 3 facilitaire aanbieders een Duurzaamheidsmanager of -afdeling heeft. Een relatief nieuwe functie. Wat houdt de functie van Duurzaamheidsmanager in en hoe ziet een dag eruit? Naar aanleiding van het 'Facilitair Duurzaamheidsonderzoek 2021' ging VFM in gesprek over duurzaamheid met enkele facilitaire aanbieders. In dit interview geeft Marloes van der Have, Manager Corporate Social Responsibility bij Sodexo, een inkijkje in haar functie.
Als het aan het kabinet ligt moeten grote werkgevers de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer en zakenreizen van werknemers gaan bijhouden. Dit om de klimaatdoelen te halen. Werkgevers vrezen voor extra lastendruk zo bericht Het FD.
Het kantoor moet bij hybride werken worden afgestemd op de werkzaamheden van dat moment. Dat roept vragen op! Moeten we in onze organisatie allemaal hybride werken of zijn er uitzonderingen? Bedrijven veranderen hun werkplekconcepten! Wat is een goede (werkplek-)inrichting? En welke motivaties spelen daarbij een rol?
De ingebruikname van kantoorruimte in 2021 is uitgekomen op 1.040.000 m2. Dit is een stijging van 9% ten opzichte van 2020, het jaar waarin de kantooropname als gevolg van de COVID-pandemie daalde en de functie van het kantoor als werkplek onder vuur lag. Tegen de initiële verwachtingen van 2020 in, zijn kantoorgebruikers inmiddels volop bezig met verhuizingen en oriëntatie op nieuwe kantoorruimte.
Zo’n 70 procent van de Nederlandse werknemers heeft een werkplek die nog altijd niet goed is toegerust op werken vanuit huis. Nu thuiswerken sinds eind november weer de norm is, is het digitale thuiswerkverkeer met een derde toegenomen. Toch zitten nog altijd veel werknemers dagelijks zonder bureaustoel, tweede scherm of fatsoenlijk bureau. Ook ondervindt een deel technische problemen bij het thuiswerken, bijvoorbeeld door een haperende verbinding.