De vrijheid om zelf werktijden te bepalen, flexibiliteit in werkomgeving en een optimistische kijk op de technologische ontwikkelingen die onze manier van werken beïnvloeden. Op deze punten scoren Nederlandse werknemers hoog, zo blijkt uit het onderzoek Evolution of Work van het ADP Research Institute onder 2000 respondenten in 13 landen.
24 uur per dag werken en bij zwaar werk geen last van hun rug: robots. Voor specifieke werkzaamheden zijn ze dan ook de gedroomde ‘medewerker’. HOBIJ in Veghel is het eerste uitzendbureau in Nederland dat robots uitzendt. “Wij leveren onze klanten flexibiliteit; met mensen en sinds kort dus ook met robots”, aldus CEO Han van Horen. “Het optimum ontstaat daar waar mens en robot goed samenwerken.”
Steeds meer organisaties hebben de afgelopen jaren meters gemaakt - of beter: ingeleverd – met Het Nieuwe Werken. Tijd om de balans op te maken. Wat zijn de successen en waar zitten de weerstanden? En wat zijn de voornaamste nieuwe inzichten? Deel 3 van een serie over de lessen van HNW.
Bedrijven en werknemers wereldwijd zien een verschuiving in het werken gestuurd door snelle technologische, culturele en economische ontwikkelingen. Ze zijn zich er bovendien van bewust dat ze zich moeten aanpassen. Europese werknemers tonen zich echter vaak onzeker over het voortdurend moeten aanleren van nieuwe vaardigheden. Dit en meer blijkt uit het onderzoek Evolution of Work, een mondiaal onderzoek naar werktrends dat ADP Research Institute® heeft uitgevoerd onder 2000 mensen in 13 landen.
De meeste HR-afdelingen hebben geen rapportagetools. Standaardrapportages moeten vaak grotendeels of helemaal handmatig gemaakt worden. 20 Procent kan ad-hocrapporten direct samenstellen en tweederde moet de hulp inroepen van consultants en ICT-experts. Men heeft er vaak meer dan een week voor nodig om een ad-hocrapport te maken. Omdat de databronnen die men gebruikt voor rapportages niet geïntegreerd zijn, ontstaan ‘verschillende versies van de waarheid’.
HR-analytics is niet iets dat je ‘implementeert’; het is een proces dat je mogelijk moet maken door resources, tools en data beschikbaar te stellen. HR-analytics zelf is uiteindelijk een kwestie van doen. Enkele tips en valkuilen
Traditionele kantoorplekken staan onder druk en thuiswerken, cubicles en betaalde flexplekken rukken op. Juriaan van Meel reisde gedurende drie jaar de wereld over om hedendaagse werkplekken te bestuderen; hij ontdekte 10 verschillende soorten werkplekken. Van Meel deed zijn onderzoek voor het Centre for Facilities Management van de Deense Technische Universiteit; het boek Workplaces Today is het resultaat.
Dit artikel neemt je mee in zowel de feitelijke als de politieke discussie die het ‘Global versus Local’-vraagstuk even interessant als riskant maakt. In stappen wordt het keuze- en implementatieproces beschreven, opgebouwd uit de vragen: wat is de strategie van mijn organisatie en hoe is mijn HR-inrichting hierop aangesloten? Hoe maak ik de vertaling van organisatie- en HR-strategie naar het HR-IT landschap? En ten slotte hoe borg ik een succesvolle implementatie?
Nadat je de businessvraag in het kader van HR-analytics hebt achterhaald volgt het vertalen van de businessvraag naar een analyticsvraagstuk. Irma Doze en Toine Al beschrijven in het boek ‘Waarde creëren met datagedreven HR-beleid’ aan de hand van een praktijkvoorbeeld bij Capgemini hoe een analyseboom hierbij kan helpen.
Meer plannen op lange termijn maken (34 procent), het beloningsbeleid aanpassen (31 procent) en extra personeel aannemen (21 procent) hebben volgens CFO’s een positieve impact op de prestaties van het bedrijf. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling