Flexibilisering, nieuwe generaties op de werkvloer, technologische innovaties, gecombineerd met een aantrekkende economie... Welke HR-gerelateerde trends hebben directe impact op de werkplek?
Maar liefst 67 procent van de directieleden van beursgenoteerde bedrijven wereldwijd denkt dat technologie de komende vijf jaar meer toegevoegde waarde zal leveren dan menselijke arbeid. En 44 procent van de directieleden denkt dat automatisering, robots en artificiële intelligentie (AI) de rol van werknemers zelfs 'grotendeels irrelevant' zal maken.
Voor 93 procent van de medewerkers is een deels besloten werkplek het meest ideaal om zich te kunnen concentreren. Voor 89 procent is dit bovendien de meest productieve plek om te werken.
Door de langzaam terugkerende krapte op de arbeidsmarkt kunnen werkgevers maar beter zorgen voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook belangrijk is het op orde krijgen van de uitdagingen rondom de zzp-economie met oog op die arbeidskrapte. Maar er is meer: 2017 wordt ook het jaar van een beter huwelijk tussen HR en IT. Andy Verstelle en Marcel de Brauwer, de oprichters van HR2day, signaleren een vijftal trends.
Het talentlandschap verandert – en snel ook. Alleen als HR een marketing mindset aanneemt, en de werknemerservaring opnieuw wordt vormgegeven, kan de IT-industrie blijven bloeien. Het zijn namelijk juist de medewerkers die het verschil kunnen maken. De IT-sector richt zich op het verlenen van diensten, die worden verleend door mensen. De werknemerservaring is dan ook belangrijk voor de groei van een bedrijf.
Wanneer een bedrijf moet bezuinigen, geven werkgevers de voorkeur aan bezuinigen op mobiliteit, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Human Capital Group. Besparen op mobiliteit en huisvesting kan eenvoudig gerealiseerd worden door over te stappen op ‘Het Nieuwe Werken'. Maar is dit wel zo ideaal voor de werknemer?
Continue innovatie en andere business modellen, robotica en machine learning, slimme feedbackloops en big data… De ontwrichting door digitale technologie dringt onmiskenbaar door tot in de haarvaten van ieder bedrijf. De voorspelling is dat alleen de zogenaamde ‘digital masters’ overleven. Welke rol kan HR spelen in de begeleiding van deze transformatie of wordt zij wellicht zelf overbodig?
Werkplekken worden mobieler, zijn beter te personaliseren en worden veelzijdiger door de diversiteit aan apparaten. Een moderne werkplekstrategie kan zorgen voor meer productiviteit en geldbesparing. Daarnaast heeft het een positieve uitwerking op je imago als werkgever.
Werknemers die hun werktijden flexibel kunnen indelen, die invloed hebben op de tijd die ze werken, voelen zich beter en zijn gemotiveerder voor hun werk. Dat blijkt uit onderzoek waarop arbeids- en organisatiepsycholoog Hylco Nijp van de Radboud Universiteit op 12 december promoveert.
De meeste HR-afdelingen kunnen de overvloed aan sollicitaties en wisselende personeelsdossiers niet aan zo blijkt uit onderzoek van Iron Mountain. Dat is een groot bedrijfsrisico, want deze dossiers bevatten Persoonlijk Herleidbare Informatie (PHI). En met PHI wordt makkelijk inbreuk gemaakt op het ´recht om vergeten te worden´, als het beheer ervan niet volledig op orde is.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling