Maar liefst tweederde van de Nederlandse werknemers heeft een actiever sociaal leven als zij kiezen voor flexibel werken. Zo levert dichter bij huis werken meer tijd op om er tussenuit te gaan en vaker af te spreken met vrienden en familie.
Van de werknemers die incidenteel thuiswerken geeft 61 procent aan dat familieactiviteiten er weleens bij in schieten vanwege het werk. Vaker dan werkenden die gewoonlijk thuiswerken of juist helemaal niet thuiswerken, geven incidentele thuiswerkers aan dat ze activiteiten met hun familie missen of verwaarlozen. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en CBS.
Organisaties die investeren in een digitale en fysieke werkomgeving die betere samenwerking in teams faciliteert, zien dat terug in hun resultaten. De focus op het leggen van verbinding tussen medewerkers en het tegelijkertijd stimuleren van hun autonomie, leidt tot meer winst en hogere medewerkerstevredenheid.
Verschillende sectoren staan op het punt om een definitieve omslag te maken naar duurzaam ondernemen. Bedrijven maken werk van de Sustainable Development Goals, ethiek is terug in de boardroom en praatclubs zijn passé: stevige afspraken leiden nu al tot actie. Dat constateert MVO Nederland in zijn MVO Trendrapport 2017.
De Sociaal-Economische Raad heeft de SER-verkenning Mens & Technologie: Samen aan het Werk toegelicht aan de Vaste Kamercommissie van SZW. De SER-delegatie belichtte zowel de kansen van de digitalisering voor de Nederlandse economie als de risico’s.
De digitale revolutie is in volle vaart en veranderingen hebben elkaar nog nooit zo snel opgevolgd als nu. Waar snelheid voorheen werd bepaald door de programmeersnelheid van ontwikkelaars, versterkt nu iedere ontwikkeling zichzelf en andere ontwikkelingen automatisch. Het verbeteren van de ene technologie versnelt automatisch de ontwikkeling van andere technologieën, en niet meer lineair maar exponentieel. Het is een nieuw model op basis van data, intelligentie en zelfprogrammering.
De impact van robotisering is bij lange na niet zo groot als diverse onderzoeken doen laten geloven. Wanneer je wat dieper naar de aard van de verdwijnende beroepen kijkt, kom je tot de conclusie dat de eerder geschetste rampscenario’s niet heel waarschijnlijk zijn aldus Peter Koelewijn van de NationaleBeroepengids.
Door technologie verandert de missie van de servicedesk sterk. Technologie is een belangrijke business enabler geworden. Dit legt druk op de servicedesk om sneller, flexibeler en proactiever te reageren op de wensen van individuele gebruikers en de organisatie als totaal.
Deze vijf banen in de sectoren IT, Logistics & Supply Chain, Marketing & Sales, Engineering en Finance zijn groeiende vanwege externe factoren zoals schaarste aan talent, nieuwe technologieën en complexiteit van de functie zo meldt recruitmentorganisatie Hays.
In Frankrijk is een nieuw wetsartikel in werking getreden, waarin staat dat werknemers het recht hebben om helemaal offline te zijn in hun privétijd. Frankrijk is het eerste land dat dat wil afdwingen zo meldt de NOS.