Nederlandse bedrijven en medewerkers zijn niet voorbereid op de opkomst van de zogeheten gig economy. De gig economy refereert aan een omgeving waarin werkenden hun carrière invullen door kortetermijncontracten en projectmatig werk.
Het looppad in een carrière is veel minder standvastig dan voorheen. Een internationale carrière staat dan ook bij veel medewerkers op het verlanglijstje. Bijna driekwart van de Europese medewerkers (74%) zou andere landen overwegen voor carrièremogelijkheden. Duitsland (21%), het Verenigd Koninkrijk (15%) en Frankrijk (12%) staan bovenaan de lijst van meest gewilde landen om te werken. Nederland staat op de negende plek in de ranking.
Mensen die in duurzaam gecertificeerde gebouwen werken voeren cognitieve taken beter uit en hebben een betere nachtrust dan degenen die in niet duurzame gebouwen werken. Dit blijkt uit onderzoek van de Harvard University zo meldt Duurzaambedrijfsleven.nl.
Bedrijven kunnen heel veel bijdragen aan een duurzame, circulaire economie. Om het proces te versnellen zou de overheid het belastingsysteem moeten herzien. “Ons belastingstelsel is nu zo ingericht dat de belasting op arbeid hoger is dan de belasting op grondstoffen. Dat moeten we omdraaien,” aldus Geanne van Arkel, Hoofd Sustainable Development bij tapijttegelfabrikant Interface.
Vaders die bij Mastercard werken krijgen voortaan acht weken vaderschapsverlof. Zij mogen het verlof in één keer opnemen of in periodes.
Maar liefst tweederde van de Nederlandse werknemers heeft een actiever sociaal leven als zij kiezen voor flexibel werken. Zo levert dichter bij huis werken meer tijd op om er tussenuit te gaan en vaker af te spreken met vrienden en familie.
Van de werknemers die incidenteel thuiswerken geeft 61 procent aan dat familieactiviteiten er weleens bij in schieten vanwege het werk. Vaker dan werkenden die gewoonlijk thuiswerken of juist helemaal niet thuiswerken, geven incidentele thuiswerkers aan dat ze activiteiten met hun familie missen of verwaarlozen. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en CBS.
Organisaties die investeren in een digitale en fysieke werkomgeving die betere samenwerking in teams faciliteert, zien dat terug in hun resultaten. De focus op het leggen van verbinding tussen medewerkers en het tegelijkertijd stimuleren van hun autonomie, leidt tot meer winst en hogere medewerkerstevredenheid.
Verschillende sectoren staan op het punt om een definitieve omslag te maken naar duurzaam ondernemen. Bedrijven maken werk van de Sustainable Development Goals, ethiek is terug in de boardroom en praatclubs zijn passé: stevige afspraken leiden nu al tot actie. Dat constateert MVO Nederland in zijn MVO Trendrapport 2017.
De Sociaal-Economische Raad heeft de SER-verkenning Mens & Technologie: Samen aan het Werk toegelicht aan de Vaste Kamercommissie van SZW. De SER-delegatie belichtte zowel de kansen van de digitalisering voor de Nederlandse economie als de risico’s.