Veel organisaties worstelen nog met de toepassing van HR Analytics. Waar zitten de grootste problemen en weerstanden? Irma Doze, een van de docenten van de tweedaagse masterclass 'Aan de slag met HR Analytics', deelt haar ervaringen uit de praktijk.
Twee jaar loonbetaling bij ziekte, lastenverlaging voor ondernemers en meer flexibiliteit in pensioen zijn HR-onderwerpen waar een kabinet van CDA, D66, GroenLinks en VVD zich straks over moeten buigen. Het zijn onderwerpen die leven op de werkvloer blijkt onder andere uit onderzoek. In grote lijnen zijn de partijen het op deze punten met elkaar eens in hun verkiezingsprogramma’s, de meningen verschillen echter in de manier waarop de doelen uiteindelijk moeten worden bereikt. De flexibele schil is een gevoelig onderwerp. Met name de duur van arbeidscontracten en de inzet van zzp-ers kunnen voor veel discussie zorgen.
Hoewel Agile werken zich de laatste tijd ontpopt tot een ware hype op de werkvloer, heerst er in de praktijk nog veel onduidelijkheid over deze werkmethode. Hoe goed wordt Agile toegepast in Nederland? En waar moeten organisaties aan voldoen om zich een voorloper te noemen?
Ondanks geavanceerde digitale thuiswerkmogelijkheden geven bedrijven er de laatste tijd weer vaker de voorkeur aan dat hun medewerkers op kantoor verschijnen. De opkomst van Agile werken en meer fysieke samenwerking in multidisciplinaire teams speelt hierbij een rol. Is thuiswerken over het hoogtepunt heen?
De werkzaamheden die worden uitgevoerd in typische mannenberoepen zijn een stuk gevoeliger voor robotisering en digitalisering dan de werkzaamheden bij typische vrouwenberoepen. Dit blijkt uit een analyse door JobPersonality.
Een ‘papadag’? Meer tijd voor thuis? Voor het welbevinden van mannen hoeft in deeltijd werken niet. Ze zijn juist gelukkiger als ze ‘gewoon’ in voltijd werken. Dat is een van de conclusies uit het promotieonderzoek van socioloog Sean de Hoon naar de invloed van familierelaties en ouderschap op verschillen in geluk, inkomen en gezondheid.
Het roer in handen nemen en je eigen onderneming starten is iets waar menig werknemer van droomt. Een op de drie Nederlandse werknemers denkt zelfs actief na over freelancen of het oprichten van een eigen bv. De interesse in het ondernemerschap is wel begrijpelijk; zzp’ers zijn meer tevreden over hun werk dan werknemers in loondienst. Dit blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View’ van HR-dienstverlener ADP. Hoe voorkom je dat goede werknemers voor zichzelf gaan beginnen?
Hoe populair techbedrijven ook zijn, lang niet iedereen zou direct bij een ‘uber-innovatief’ bedrijf willen werken. Dat geldt voor maar liefst 68 procent van de werkenden in Nederland. Ook denkt men dat niet de start-ups, maar de grote corporates de beste kansen hebben om de digitale omslag te maken.
Als organisaties het snelle tempo van digitale transformatie willen bijhouden, moet er een verandering in houding en vaak ook een verandering in bedrijfscultuur plaatsvinden. Dat blijkt uit onderzoek naar trends in flexibel werken van Polycom.
Is het nieuwe werken op zijn retour? Wel volgens sommige werkgevers, maar niet als het aan de werknemers ligt. Want ruim de helft van de Nederlandse professionals is bereid om een deel van zijn of haar salaris in te leveren als daar tegenover staat dat het mogelijk is om vanuit huis te werken.