Een ‘papadag’? Meer tijd voor thuis? Voor het welbevinden van mannen hoeft in deeltijd werken niet. Ze zijn juist gelukkiger als ze ‘gewoon’ in voltijd werken. Dat is een van de conclusies uit het promotieonderzoek van socioloog Sean de Hoon naar de invloed van familierelaties en ouderschap op verschillen in geluk, inkomen en gezondheid.
Het roer in handen nemen en je eigen onderneming starten is iets waar menig werknemer van droomt. Een op de drie Nederlandse werknemers denkt zelfs actief na over freelancen of het oprichten van een eigen bv. De interesse in het ondernemerschap is wel begrijpelijk; zzp’ers zijn meer tevreden over hun werk dan werknemers in loondienst. Dit blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View’ van HR-dienstverlener ADP. Hoe voorkom je dat goede werknemers voor zichzelf gaan beginnen?
Hoe populair techbedrijven ook zijn, lang niet iedereen zou direct bij een ‘uber-innovatief’ bedrijf willen werken. Dat geldt voor maar liefst 68 procent van de werkenden in Nederland. Ook denkt men dat niet de start-ups, maar de grote corporates de beste kansen hebben om de digitale omslag te maken.
Als organisaties het snelle tempo van digitale transformatie willen bijhouden, moet er een verandering in houding en vaak ook een verandering in bedrijfscultuur plaatsvinden. Dat blijkt uit onderzoek naar trends in flexibel werken van Polycom.
Is het nieuwe werken op zijn retour? Wel volgens sommige werkgevers, maar niet als het aan de werknemers ligt. Want ruim de helft van de Nederlandse professionals is bereid om een deel van zijn of haar salaris in te leveren als daar tegenover staat dat het mogelijk is om vanuit huis te werken.
De thuiswerkers van de Amerikaanse marketingafdeling van IBM moeten weer terug naar kantoor. "In snelle sectoren waar alles om innovatie draait, is schouder aan schouder samenwerken tóch beter,” aldus Michelle Peluso, de nieuwe chief marketing officer.
Het gebruik van Social Media, het voorkomen van cybercrime, de aankomende Europese privacy wetgeving of bijvoorbeeld het beheren van klantdata; dit zijn allemaal topics waar organisaties dagelijks mee te maken hebben. Maar hoe anticiperen bedrijven op deze juridische aspecten van deze technologische ontwikkelingen? Bedrijven zijn zich vaak wel bewust van de risico’s en juridische valkuilen, maar zijn hier niet (genoeg) op voorbereid.
Meer dan de helft (57 procent) van de Nederlanders maakt zich nog niet druk om de opkomende automatisering op de arbeidsmarkt. Zij maken zich meer zorgen over hun doorgroeimogelijkheden, het niet-flexibel kunnen werken en dat hij of zij ontslagen wordt. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed.
Nederlandse werknemers beoordelen hun werkomgeving positiever dan werknemers uit andere Europese landen. 63% van de Europese werknemers omschrijft de werkomgeving als negatief. In Nederland is dit percentage 47% en Italië en Hongarije zijn het minst tevreden met 74%.
Leeftijd wordt door Europese werknemers als grootste belemmering genoemd voor carrièreontwikkelingen. Vriendjespolitiek en het gebrek aan mogelijkheden bij de huidige werkgever zijn de twee opeenvolgende obstakels die de loopbaanontwikkeling belemmeren. Met name werknemers in Nederland (24%) en Zwitserland (21%) zeggen dat leeftijd hun doorgroeimogelijkheden in de weg staat.