De meeste organisaties hebben de basis voor HR Analytics op orde. Dat blijkt althans uit een verkennend onderzoek van Berenschot en de Haagse Hogeschool onder organisaties in de regio Den Haag. De organisaties vinden zelf overigens dat het nog veel beter kan.
Ondanks de groeiende populariteit van activiteitgerelateerde werkomgevingen blijft de medewerkerstevredenheid hierover achter. Slechts 4 procent van de medewerkers blijkt meermalen per dag van werkplek te wisselen, maar deze groep is wel significant meer tevreden over hun werkomgeving.
De HR-wereld is snel aan het veranderen. Een ruime meerderheid (71%) van de HR-professionals verwacht dat zijn functie de komende tijd gaat veranderen en de dreiging dat functies verdwijnen door robotisering lijkt dichterbij te komen. Het te besteden budget en de gevolgen daarvan op de te behalen doelen vormt dit jaar de grootste zorg. De zorgen met betrekking tot het economisch klimaat zijn daarentegen opnieuw gedaald.
Machine learning levert een wezenlijke bijdrage aan de alledaagse werkprocessen binnen bedrijven. Om het volledige potentieel van machine learning te benutten, moeten leidinggevenden in de technologiesector gekwalificeerde talenten zoeken die met machines samen kunnen werken. Daarnaast moeten zij hun organisaties en processen herinrichten. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van ServiceNow onder 500 CIO’s.
Veel organisaties hebben moeite met de flexibele en connected manier van werken van jonge werknemers. Hierdoor voelt 66% van de millennials (geboren tussen 1980 en 2000) zich bezwaard en maken zij zich zorgen dat collega’s denken dat zij niet hard genoeg werken als zij niet op kantoor verschijnen. Onder babyboomers ligt dit percentage op 50%.
Nederlandse werknemers kunnen het op veel fronten goed vinden met hun baas ten opzichte van hun Europese collega’s. In vergelijking met andere Europese landen is in Nederland een kleinere kloof tussen de meningen en verwachtingen van werknemers en werkgevers. Nederlandse werknemers zijn positiever en hebben vaker het gevoel dat aan hun verwachtingen wordt voldaan. Verwachtingen talentmanagement lopen het meest uiteen.
Nieuwe technologieën op de werkvloer zouden de dagelijkse werkzaamheden efficiënter moeten maken, maar veel kantoormedewerkers ervaren dit niet zo. Ze vinden de nieuwe toepassingen vaak te complex, waardoor die de werkprocessen juist ingewikkelder maken.
Automatisering zal de vraag naar ‘zachte vaardigheden’ verhogen, waaronder samenwerking, creatieve probleemoplossing en communicatie. De mens beschikt namelijk over drie vaardigheden die machines nog niet kunnen evenaren.
Een meerderheid van de Europese bedrijven heeft hun werkplek verregaand geautomatiseerd. En bijna de helft van de ondervraagde leidinggevenden geeft aan dat ze automatisering in 2018 nog harder nodig hebben om de toenemende hoeveelheid werk af te kunnen handelen. Van de HR-dienstverlening is op dit moment 33 procent geautomatiseerd. Dit en meer blijkt uit het onderzoek Today’s State of Work: At the Breaking Point' van ServiceNow onder 1.850 zakelijk leiders in zeven landen, waarvan 700 in Europa.
Op de werkvloer neemt het gebruik van slimme robots snel toe. Robots nemen repeterende klusjes, gevaarlijk werk en vervelende taken over. Deze ontwikkeling leidt tot grote veranderingen. Gaan we naar een wereld zoals die in de jaren-tachtigtekenfilm The Jetsons wordt geschetst, waarin robots het werk hebben overgenomen en George Jetson twee dagen per week een uur werkt? Josje Verbeeten, directeur van de Robotacademie: “Optimale interactie tussen mens en robot, daar draait het om.”