Welke gevolgen hebben technologische ontwikkelingen voor de vraag van werkgevers naar personeel in de komende vijf jaar? In opdracht van UWV heeft TNO onderzoek gedaan naar veranderingen in functies als gevolg van automatisering, robotisering en digitalisering. Op basis van dit onderzoek kan UWV werkzoekenden beter informeren over de wensen van werkgevers en over hun kansen op de arbeidsmarkt.
Na een jarenlange daling zijn de investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) en in ICT het afgelopen jaar weer substantieel toegenomen. De menselijke kant van innovatie blijft echter grotendeels onbenut.
De toenemende flexibilisering van arbeid in combinatie met automatisering en robotisering treft millennials harder dan ze in de gaten hebben. Dat is althans de mening van de vermaarde Britse econoom dr. Daniel Thorniley. Op het HR Tech World congres in Amsterdam schetste hij een apocalyptisch scenario voor de arbeidsmarkt in Europa en de VS.
Kunstmatige intelligentie en steeds slimmere algoritmes lijken voor grote veranderingen binnen de recruitment en HR-wereld te gaan zorgen. In hoeverre is dit digitaliseringsproces ook de afgelopen jaren al van invloed was op de HR-branche? Uit onderzoek van Metabanenzoekmachine Joblift blijkt dat er het afgelopen jaar in Nederland 34 procent meer vacatures voor HR-medewerkers en recruiters uit werden geschreven dan het jaar daarvoor. Ook is er in de uitgeschreven vacatures weinig vraag naar kennis van vernieuwende recruitment- of HR-tools.
Om succesvol te zijn in je werk heb je het vertrouwen nodig van anderen, zegt onderzoeker Stefano Tasselli, onderzoeker aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Vrienden worden met collega’s lijkt op het eerste gezicht de uitgelezen manier om vertrouwen te winnen binnen de organisatie. In een recente studie ontdekte Tasselli echter dat wanneer de mate van openheid en diplomatie niet passen bij de aard van je vriendennetwerk, vriendschappen ook juist vertrouwen kunnen ondermijnen.
De meeste organisaties hebben de basis voor HR Analytics op orde. Dat blijkt althans uit een verkennend onderzoek van Berenschot en de Haagse Hogeschool onder organisaties in de regio Den Haag. De organisaties vinden zelf overigens dat het nog veel beter kan.
Ondanks de groeiende populariteit van activiteitgerelateerde werkomgevingen blijft de medewerkerstevredenheid hierover achter. Slechts 4 procent van de medewerkers blijkt meermalen per dag van werkplek te wisselen, maar deze groep is wel significant meer tevreden over hun werkomgeving.
De HR-wereld is snel aan het veranderen. Een ruime meerderheid (71%) van de HR-professionals verwacht dat zijn functie de komende tijd gaat veranderen en de dreiging dat functies verdwijnen door robotisering lijkt dichterbij te komen. Het te besteden budget en de gevolgen daarvan op de te behalen doelen vormt dit jaar de grootste zorg. De zorgen met betrekking tot het economisch klimaat zijn daarentegen opnieuw gedaald.
Machine learning levert een wezenlijke bijdrage aan de alledaagse werkprocessen binnen bedrijven. Om het volledige potentieel van machine learning te benutten, moeten leidinggevenden in de technologiesector gekwalificeerde talenten zoeken die met machines samen kunnen werken. Daarnaast moeten zij hun organisaties en processen herinrichten. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van ServiceNow onder 500 CIO’s.
Veel organisaties hebben moeite met de flexibele en connected manier van werken van jonge werknemers. Hierdoor voelt 66% van de millennials (geboren tussen 1980 en 2000) zich bezwaard en maken zij zich zorgen dat collega’s denken dat zij niet hard genoeg werken als zij niet op kantoor verschijnen. Onder babyboomers ligt dit percentage op 50%.