Ruim één op de drie Europese werknemers voelt zich wel eens gediscrimineerd op het werk. Italianen ervaren dit het meest, Nederlanders het minst. Toch heeft in Nederland maar liefst 21% van de werknemers wel eens last van discriminatie op de werkvloer.
Bijna een op de vijf Europese werknemers (19%) wijst dat als oorzaak aan. Systemen en processen (18%) en trage, inefficiënte technologie (15%) staan respectievelijk op een tweede en derde plaats.
Ook in het laatste kwartaal van 2017 zijn flexwerkers een groter deel gaan uitmaken van de werkzame beroepsbevolking. Ten opzichte van een jaar eerder nam hun aantal met 2,5 procent toe tot 3 miljoen; 2 miljoen flexibele werknemers en 1,1 miljoen zzp’ers. Het aantal vaste werknemers groeide met 2,2 procent tot bijna 5,3 miljoen.
Flexibilisering, robotisering, Big Data, Agile werken, zelfsturing... De manier waarop we werken is sterk aan het veranderen en tegelijkertijd staat ook de arbeidsmarkt niet stil. Welke trends komen er op u af?
Om medewerkers aan te kunnen trekken in een krappe arbeidsmarkt moet uw kantooromgeving in topconditie verkeren. De meeste werkgevers zijn van mening dat zij de zaken op orde hebben: 74% geeft aan dat medewerkers binnen hun organisatie volledig productief kunnen werken. Maar slechts 31% van de werknemers deelt deze mening.
De werkvloer wordt tegenwoordig overspoeld met nieuwe digitale tools en devices. Wat betekent dit voor de inrichting van de werkomgeving en welke impact heeft dit op de medewerkers? Om hier een beeld van te geven heeft Konica Minolta op het kantoor in Amsterdam een experience centre ingericht. In The Hub kun je het ‘kantoor van de toekomst’ zelf ervaren.
Gezondheid, welzijn en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s in 2018. Vertaald naar kantoorinrichting betekent dit meer aandacht voor de kwaliteit van lucht, licht, geluid en temperatuur op de werkplek.
HR-afdelingen denken nog te weinig in digitale oplossingen. Meer dan een vijfde (22%) van de HR-processen wordt nog steeds handmatig uitgevoerd. Bovendien is de afstemming met IT-afdelingen ver te zoeken: ruim een op de vier (28%) HR-professionals geeft aan dat IT slechts enigszins betrokken wordt bij besluiten over HR-oplossingen. Bij 3% speelt IT helemaal geen rol.
Studies hebben aangetoond dat gelukkige medewerkers een productiviteitsstijging van 12% laten zien. En medewerkers die ongelukkig zijn, zijn 10% minder productief dan hun 'gelukkige' collega's. Zou 'geluk' dan niet een geschikte KPI zijn voor de ideale werkomgeving?
Het is duidelijk dat digitalisering en robotisering een trend zijn, maar voor de meeste HR-professionals is het niet vanzelfsprekend dat hun afdeling daar het voortouw in neemt. Tegelijkertijd vinden de meeste HR-professionals het niet bijzonder moeilijk om de technologische ontwikkelingen bij te houden.