Het vertrouwen in de eigen vaardigheden van Nederlandse werknemers holt achteruit. Europees gezien hebben we zelfs het minste vertrouwen in eigen kunnen. Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse werknemers vreest bovendien dat hun baan in de nabije toekomst verdwijnt door automatisering. Hoe hoger onze leeftijd, hoe lager het vertrouwen is in de benodigde skills voor ons werk.
Het bedrijfsleven kan een belangrijke bijdrage leveren aan het vergroten van de veiligheid in de samenleving. Door de discussie over privacy en ethiek te voeren en de awareness binnen organisaties te vergroten. Dat stelt Krishna Taneja, directeur Nationale Veiligheid bij onderzoeksorganisatie TNO in de derde aflevering van de Securitas Studio Sessies met als thema ‘De impact van de open samenleving op uw beveiliging’.
Ons land behoort tot de acht meest robotbestendige landen van de geïndustrialiseerde wereld. Eén op de zeven banen, oftewel 14 procent, loopt in de geïndustrialiseerde landen grote kans om te verdwijnen. In Nederland gaat het om 11,4 procent.
Donderdag 22 maart jl. vond voor de tweede keer de uitreiking van de Learning Innovator Award 2018 plaats. Dit jaar mocht Esther Burger, HRD manager bij T-Mobile de award in ontvangst nemen. De jury roemde de beweging die zij in gang heeft gezet en de realisatie van het employability budget. Met haar geloof in Self Directed leren, enorme gedrevenheid en enthousiasme zorgde zij ervoor dat het eigendom van leren echt bij medewerkers komt te liggen.
Een duidelijk beeld van waar je als organisatie naartoe wilt en hoe daar te komen. Daarop scoren de Best Workplaces 2018 aantoonbaar beter dan andere organisaties. Het realiseren van een betekenisvolle maatschappelijke bijdrage en een heldere toekomstvisie blijft dan ook een belangrijk aandachtspunt.
Ruim één op de drie Europese werknemers voelt zich wel eens gediscrimineerd op het werk. Italianen ervaren dit het meest, Nederlanders het minst. Toch heeft in Nederland maar liefst 21% van de werknemers wel eens last van discriminatie op de werkvloer.
Bijna een op de vijf Europese werknemers (19%) wijst dat als oorzaak aan. Systemen en processen (18%) en trage, inefficiënte technologie (15%) staan respectievelijk op een tweede en derde plaats.
Ook in het laatste kwartaal van 2017 zijn flexwerkers een groter deel gaan uitmaken van de werkzame beroepsbevolking. Ten opzichte van een jaar eerder nam hun aantal met 2,5 procent toe tot 3 miljoen; 2 miljoen flexibele werknemers en 1,1 miljoen zzp’ers. Het aantal vaste werknemers groeide met 2,2 procent tot bijna 5,3 miljoen.
Flexibilisering, robotisering, Big Data, Agile werken, zelfsturing... De manier waarop we werken is sterk aan het veranderen en tegelijkertijd staat ook de arbeidsmarkt niet stil. Welke trends komen er op u af?
Om medewerkers aan te kunnen trekken in een krappe arbeidsmarkt moet uw kantooromgeving in topconditie verkeren. De meeste werkgevers zijn van mening dat zij de zaken op orde hebben: 74% geeft aan dat medewerkers binnen hun organisatie volledig productief kunnen werken. Maar slechts 31% van de werknemers deelt deze mening.