Zie jij AI als een uitdaging of juist als een kracht binnen HR? Ongeacht je perspectief, één ding is zeker: AI verandert nu al de manier waarop we werken en biedt nieuwe kansen om processen te optimaliseren. Om je hierin te ondersteunen, biedt Salure Academy een exclusieve AI-training voor HR-professionals. Als introductie op deze training organiseert de Academy op 19 december ook een gratis webinar.
Medewerkers gebruiken steeds vaker AI-tools, met name ChatGPT. Toch hebben veel organisaties nog geen gericht beleid voor het werken met AI. Vaak is er geen AI-training. En ook ontbreekt ondersteuning in het gebruik van AI op de werkplek. 'Er bestaat het risico dat medewerkers onbedoeld verkeerde informatie verspreiden via Generative AI. Educatie en governance op het vlak van AI zijn dus van groot belang.'
Kunstmatige intelligentie is populair op de wereldwijde banenmarkt, bij zowel werkgevers als werkzoekenden. Het aantal vacatures op LinkedIn waarin artificial intelligence wordt genoemd, is in twee jaar tijd nagenoeg verdubbeld. En werkzoekenden reageren 34 procent vaker op een AI-gerelateerde baan dan op een reguliere positie zo blijkt uit onderzoek van LinkedIn.
Bijna twee op de drie CEO's over de hele wereld verwachten dat werknemers in de komende drie jaar weer fulltime naar kantoor gaan. Ook gelooft een meerderheid dat beloningen en promoties kunnen worden ingezet om aanwezigheid op de werkplek te stimuleren.
Organisaties wordt nogal eens aangeraden vooral veel data te verzamelen om betere, ‘datagedreven’ beslissingen te kunnen nemen. In de praktijk blijkt echter ‘meer data’ niet tot betere beslissing te leiden maar juist tot minder besluitvaardigheid en meer stress. Meer dan de helft van de leidinggevenden heeft daarom wel eens helemaal afgezien van een beslissing. Ook orienteert maar liefst driekwart van de leidinggevenden zich voor het nemen van een beslissing op de bestbetaalde manager in plaats van op de beschikbare data.
Liefst één op de drie werknemers maakt zakelijk gebruik van ChatGPT. Daarbij controleren ze niet altijd op plagiaat. Ook zijn werkgevers niet altijd op de hoogte zo blijkt uit nieuw onderzoek.
AI gaat de markt voor HR-systemen opschudden, met gunstige gevolgen, zo stelt de bekende HR-analist Josh Bersin. Volgens Bersin zijn de huidige systemen verouderd en inflexibel, omdat ze gebaseerd zijn op starre gegevensstructuren en workflows die niet gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de veranderende behoeften van bedrijven. Bovendien is het moeilijk om gegevens uit verschillende systemen te integreren en te analyseren om inzicht te krijgen in belangrijke HR-kwesties zoals verloop, retentie, loongelijkheid, mobiliteit en vaardigheden.
De automatisering bij grote bedrijven neemt ondanks de krapte op de arbeidsmarkt nauwelijks toe. Dat komt naar voren uit een nieuw rapport van het World Economic Forum (WEF), waarvoor onderzoek is gedaan bij meer dan achthonderd ondernemingen in 45 landen. De ondervraagde bedrijven hebben inmiddels 34 procent van hun taken geautomatiseerd. Dat is slechts 1 procent meer dan in 2020.
De opkomst van het hybride werken tast menige bedrijfscultuur aan. Vijf signalen geven aan wanneer de sleet erop zit.
De wereld van werk is in transitie. Als gevolg van de ervaringen die zijn opgedaan tijdens de coronapandemie is het momenteel ‘hybride werken’ wat de klok slaat bij veel organisaties. Maar wat doen mensen eigenlijk precies op hun verschillende werkplekken? In het Nationaal Onderzoek ‘Activiteiten op het werk’ brengt het Delftse kenniscentrum Center for People and Buildings (CfPB) dat in kaart. “We zoeken daarvoor deelnemers, veel deelnemers”, zegt CfPB-onderzoeker Maaike Niekel.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling