In Nederland worden werknemers tussen 50 en 64 jaar momenteel veel ingezet voor werk dat geautomatiseerd kan worden, waardoor de kans dat zij worden vervangen door automatisering en robotisering groot is, zo’n 50%! Wereldwijd scoort China met 76% het hoogst en staat Australië met 42% onderaan de lijst.
Laadpalen worden vanaf 2020 verplicht bij nieuwe en gerenoveerde bedrijfspanden met meer dan 10 parkeerplekken. Dit is besloten door het Europees Parlement met het doel om elektrisch rijden meer te stimuleren.
Een nationaal actieplan is nodig om te zorgen dat Nederland niet verder achterop raakt als het gaat om kunstmatige intelligentie. In het plan moet onder meer extra financiering vanuit bedrijven en overheid centraal staan, en slimme samenwerking tussen kennisinstellingen, ondernemingen en overheid.
De werkdruk stijgt, maar Nederlanders hebben het weer meer naar hun zin op het werk. De gemiddelde tevredenheid ligt dit jaar op een 7. Dat is zo’n 0,3 punt hoger dan in 2017. Ook is werkend Nederland enthousiaster over zijn werkgever: flink meer medewerkers zouden hun werkgever aanbevelen.
Hoe moet u werk de komende jaren organiseren om de continuïteit van de organisatie te waarborgen? Hoe blijft u een aantrekkelijke werkgever voor behoud en het aantrekken van talent? En wat is de impact van technologie op werken in het algemeen en uw baan in het bijzonder? Tomorrow@work 2018 geeft u op 20 november in Amersfoort waardevolle input voor het beantwoorden van deze vragen. Hier alvast een tipje van de sluier.
Twintig procent van de werkende Nederlanders werkt wel eens thuis om collega’s te ontwijken. Van de alleenwonenden werkt zelfs ruim een kwart thuis om (bepaalde) collega’s niet onder ogen te hoeven komen.
Het Klimaatakkoord is een belangrijke stap dichterbij gekomen aldus het Klimaatberaad. Alle partijen die afgelopen maanden hebben meegewerkt, onderschrijven het Voorstel voor hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. Een van de partijen is de taakgroep Arbeidsmarkt en Scholing. Deze taakgroep heeft in haar advies onder meer zeven handvatten voor integraal arbeidsmarktbeleid opgesteld.
Het Eindhovense bedrijf Greenhouse Group laat met een augmented reality-bril zien hoe de kantoorwerkplek van de toekomst eruit ziet. Met deze bril hebben werknemers geen monitor meer nodig, maar kunnen ze opstaan en bewegen tijdens hun werk. Dit levert tal van gezondheidsvoordelen op zonder dat de productiviteit verloren gaat aldus de ontwikkelaars.
Medewerkers met een volledig digitale werkplek, de zogenoemde digital revolutionaries, zijn bijna zeventig procent productiever dan medewerkers met een traditionele werkplek. Daarnaast zorgt een digitale werkplek ervoor dat medewerkers, met name in grote organisaties, elkaar een stuk sneller weten te vinden en beter samenwerken.
Door robotisering en digitalisering gaat administratief werk grotendeels veranderen en deels verdwijnen. Ook ontstaan er nieuwe banen. Op de werkvloer zie je straks drone-verkeersleiders, data-gijzeling experts en staat Google Assistant je te hulp. Tijdens de administratieve CrossOver nemen administratief medewerkers van tien verschillende organisaties het heft in eigen handen – zij laten zien hoe zij zich klaar maken voor de toekomst.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling