Een prettige werkplek draagt bij aan werkplezier, productiviteit en betrokkenheid. Hoewel dat voor veel werkgevers geen nieuws is, blijft het ontwerpen van een goede werkomgeving een uitdaging. De perfecte werkplek ziet er namelijk voor elke werknemer anders uit, zo blijkt uit de Leesman Index 2019. Oftewel zoveel mensen, zoveel wensen. “Een hapklaar recept voor een geschikte werkomgeving is er dan ook niet”, aldus Marthijn Huisman, senior consultant bij HEYDAY. Wel heeft hij vier tips voor het creëren van de ideale werkplek.
Het aantal robots, ook wel digitale werknemers genoemd, krijgt niet alleen een steeds groter aandeel in het personeelsbestand, maar groeit zelfs tot meer dan 50% van de werknemers. Dit wijst op een fundamentele verschuiving in de richting van verregaande samenwerking tussen mens en machine zo blijkt uit wereldwijd onderzoek naar de toekomst van werk, uitgevoerd door onderzoeksbureau IDC.
Bijna driekwart (73%) van de Europese werkgevers vindt inzichten die HR verschaft op basis van HR-data van toegevoegde waarde voor de bedrijfsvoering. Nederlandse respondenten geloven dat HR-analytics vooral impact kunnen hebben op het ziekteverzuim (49%), ontwikkeling van medewerkers (44%) en de capaciteit (36%).
Bijna driekwart van de Europese werkgevers (69%) gaat ervan uit dat de HR-afdeling inzichten verschaft op basis van HR-data. 73% vindt deze inzichten van toegevoegde waarde voor de bedrijfsvoering. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door HR-dienstverlener SD Worx, waarbij zakelijke beslissers binnen en buiten HR werden ondervraagd.
Nieuwe technologieën zorgen voor veranderende wensen van medewerkers ten aanzien van hun werkomgeving. Echter, in vergelijking met andere vastgoedsectoren loopt de kantorenmarkt achter in het implementeren van deze nieuwe technologieën. Wat verwachten werknemers van hun werkomgeving? In het Savills What Workers Want onderzoek vroeg de vastgoedadviseur 11.000 Europese kantoormedewerkers welke vijf technologische innovaties leiden tot disruptie van de werkomgeving. Els van Bronckhorst, Head of Occupier Services, licht de 5 grootste trends uit het onderzoek toe:
Slimme bedrijven zetten proactief in op goede samenwerking tussen HR en IT, omdat deze - voorheen afzonderlijke - afdelingen cruciaal zijn om de nieuwe manier van werken mogelijk te maken en aan de verwachtingen van werknemers op het gebied van flexibiliteit te kunnen voldoen. Maar hoe pak je dat aan?
Data, data en nog eens data. Wil je als bedrijf met je tijd meegaan, dan moet je in komende vijf jaar met data aan de slag. Dat is de belangrijkste conclusie uit recent onderzoek van HP onder IT-professionals.
Steeds meer mensen werken in een 'activiteitgerelateerde' werkomgeving, waar ze geen vaste plek hebben, maar flexibel gebruik kunnen maken van verschillende soorten plekken. Het is een prima concept, maar de uitvoering laat helaas vaak te wensen over. Dit blijkt uit twee wetenschappelijke studies die onlangs werden gepubliceerd in het Journal of Environmental Psychology, als onderdeel van het promotieonderzoek 'De psychologie van de flexplek' van Jan Gerard Hoendervanger, senior onderzoeker bij het Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen en hogeschooldocent bij het Instituut voor Bedrijfskunde.
In de publieke sector wordt steeds vaker geëxperimenteerd en op bescheiden schaal gewerkt met artificiële intelligentie (AI), bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit en gezondheid. Om dat op een eerlijke en verantwoorde manier te doen, is het noodzakelijk dat de AI-technologie die gebruikt wordt transparant en toetsbaar is. TNO en het CBS slaan de handen ineen om via een Partnership for Trusted AI een transparant, eerlijk en toetsbaar gebruik van AI in de publieke sector te stimuleren, met aandacht voor ethische, juridische en organisatorische randvoorwaarden.
Boetes opgelegd op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn onder voorwaarden verzekerbaar. Nederland is daarmee een van de weinige landen in Europa waar dit mogelijk is.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling