High performance teams veroveren de werkvloer, ook buiten IT. HPT’s zijn multidisciplinaire teams die op basis van een beproefde aanpak specifiek zijn samengesteld om een bepaald doel te realiseren. In deze teams werken mensen met verschillende profielen en achtergronden. Snel resultaat is de drijvende kracht achter de populariteit van HPT's.
Twitter heeft zijn medewerkers laten weten dat ze 'voor altijd' thuis mogen blijven werken, als ze dat willen. Zo blijkt uit een interne mail. Wie wel weer op locatie wil werken zodra dat kan, krijgt daartoe wel de mogelijkheid. Dat is op zijn vroegst vanaf september.
Wellicht ben je als organisatie al bezig na te denken over hoe je medewerkers straks weer terug naar kantoor kunnen. We zien dat organisaties vooral kijken naar aspecten die met de 1,5 meter afstand te maken hebben. Wat zijn de looproutes? Welke medewerkers mogen wanneer naar binnen? Welke hygiënemaatregelen nemen we? We vinden het verstandig daarnaast na te denken over het welzijn en werkgeluk van medewerkers.
De drastische toename van thuiswerken veroorzaakt door de COVID-19-pandemie heeft de productiviteit van het personeel in Nederland niet significant geschaad. In een peiling onder Nederlandse bedrijven zei 12% van de werkgevers dat nieuwe werkregelingen de productiviteit hebben verhoogd, 12% zei dat er geen verandering was opgetreden, terwijl 38% aangaf dat er slechts een kleine negatieve impact was op de productiviteit. Slechts 8% zei dat hun productiviteitsdaling gematigd was, en 2% noemde de daling groot.
Sinds een groot deel van de Nederlandse werknemers vanuit huis aan het werk is, is in veel gevallen de boardroom vervangen door de keukentafel. Uit een rondgang van de Volkskrant langs de CEO's van de tien grootste werkgevers van Nederland, blijkt dat vijf van hen momenteel volledig vanuit huis werken; nog eens vier geven aan dit zoveel mogelijk te doen.
Op regelmatige basis volgen we de laatste Nederlandse coronacijfers en wereldwijd volgen we trends rondom de verspreiding van het virus. Data maken ineens een heel belangrijk deel van - letterlijk - ons bestaan uit. Sterker nog, onze regering baseert er beleid op dat direct impact heeft op ons leven. Wat kunnen we hiervan leren voor HR-thema's zoals verzuim, verlof of medewerkersbetrokkenheid?
Een aanzienlijk deel van de Nederlanders verwacht dat hun reisgedrag en hun werksituatie blijvend verandert door de coronacrisis. Een kwart van de mensen die meer zijn gaan thuiswerken en een derde van mensen die vaker op afstand vergaderen, verwacht dit in de toekomst te blijven doen. Ook denkt een op de vijf Nederlanders vaker te gaan lopen of de fiets te pakken.
Bijna 90 procent van de economische activiteit in Nederland kan met ten minste anderhalve meter afstand of thuis worden uitgeoefend. Ongeveer 10 procent kan dat niet. Voor deze sectoren moet een aparte oplossing komen. Tot deze inschatting komt RabobankResearch – Economisch Onderzoek.
Een relatie aangaan is iets wat robots onderling niet zal lukken, maar wij mensen wel kunnen, zelfs met een robot. En dat is handig, omdat robots daarmee nog een taak van mensen kunnen overnemen, maar ook wel een beetje vreemd. Filosoof Stephen T Asma en psycholoog Rami Gabriel schreven hiervoor een wetenschappelijke verklaring.
61 procent van de Nederlandse organisaties heeft drastisch in moeten grijpen in hun HR-processen na het uitbreken van het coronavirus. De organisaties hebben HR-processen opgeschort of zelfs stopgezet. Om in de huidige situatie toch zoveel mogelijk werk gedaan te krijgen, heeft 88 procent van de organisaties al nieuwe werkvormen geïntroduceerd. Iets meer dan dertig procent van de organisaties ontwikkelt nieuwe producten en diensten.