Met een corona crisis die al ruim 9 maanden duurt zou je verwachten dat we in 2021 een aantal structurele veranderingen gaan zien in de wereld van werk. HR Tech Review heeft de voorspellingen op HR Tech-gebied van een aantal bekende goeroes en van de leden van de #HRTech Review community op een rij gezet.
Bedrijven die actief maatregelen hebben genomen om de coronacrisis het hoofd te bieden, verwachten daar blijvend positieve gevolgen van te zullen ondervinden. Dat blijkt uit onderzoek van Kruizinga.nl onder 380 werkende Nederlanders die (mede) beslissend/eindverantwoordelijk zijn voor inkoop, facilitaire zaken, ontwikkeling en/of veiligheid.
73% van de respondenten noemt het faciliteren van flexibiliteit en de vrijheid om zelf te bepalen wanneer en waar ze werken een voorwaarde voor goed werkgeverschap zo blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd door Cushman & Wakefield. Meer dan 56.000 respondenten – waarvan 11.000 binnen de eigen organisatie – zijn bevraagd op hun huidige en toekomstige wensen omtrent kantoorgebruik. Onderzocht is wat de voorkeuren zijn van uiteenlopende generaties als het gaat om hun werkplek, hun wensen met betrekking tot kantoorgebruik en thuiswerken en de work-life balance.
Bijna een derde van de werkende Nederlanders hoopt in het nieuwe jaar de verhouding tussen werken en privé meer in balans te krijgen. Verder willen mensen in het nieuwe jaar vaker een break nemen als ze thuiswerken en meer sporten. En de eigen werkplek beter inrichten, omdat driekwart van de ondervraagden er rekening mee houdt dat vanuit huis werken waarschijnlijk een blijvertje is zo blijkt uit het jaarlijkse grote Nieuwjaarsonderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank.
Hoe gaan kantoren gebruikt worden en door wie? Werken we volgend jaar alleen nog op kantoor en thuis, of vinden we meer mogelijkheden? Rever interieurprojecten ziet in haar ‘Trendrapport 2021: de toekomst van kantoor & werken’ 7 versnelde ontwikkelingen.
Drie op de vijf (61%) HR-professionals vindt dat HR gaat om menselijk contact en daarom niet geautomatiseerd moet worden. Opvallend is dat Nederlandse organisaties tegelijkertijd een hoge beoordeling ontvangen als het gaat om het nemen van voldoende stappen op het gebied van automatisering. Op dit gebied geven HR-professionals hun organisatie gemiddeld een 7,5 als cijfer.
Hybride werken, leidinggeven op afstand, focus op welzijn... 2020 heeft de werkvloer flink opgeschud. Wat betekent dit voor 2021 en welke HR-trends gaan daarbij de grootste impact hebben?
Hoe gaat werkend Nederland om met het thuiswerken? Dat heeft Microsoft onderzocht in het WorkReworked-onderzoek. Het vandaag gepubliceerde rapport brengt nieuwe inzichten van medewerkers en managers hoe zij het werken op afstand ervaren.
Ook na corona kunnen medewerkers van ING ongeveer de helft van hun werkn vanuit huis verrichten. Dat is de verwachting van Steven van Rijswijk, CEO van ING Group. "Het is duidelijk dat er een andere balans zal zijn dan voor corona," schetst hij de toekomst voor zijn personeel.
De NFC Index Werkomgeving laat zien dat de productiviteitsperceptie en de beleving van de werkomgeving vorig jaar gedaald zijn, maar over de laatste vier jaar stabiel zijn gebleven. Ook is de gemiddelde piekbezetting van de werkplek in 2019 pre-covid gedaald. Dit zijn kernconclusies van de NFC Index ® Werkomgeving 2019 die donderdag 26 november 2020 is gepresenteerd.