Als de coronamaatregelen straks voorbij zijn, blijft thuiswerken populair. Bedrijven kunnen daar nu alvast op anticiperen. Nationale Nederlanden is daarom een platform aan het bouwen dat inzicht gaat geven in het gebruik van de werkomgeving. Ook bij Heineken voorziet men dat kantoren veel meer als ‘hubs’ gebruikt gaan worden en hebben een projectgroep ‘mobiliteit’ opgericht.
Gedragswetenschapper Julia Schlegelmilch onderzocht voor haar proefschrift aan de VU hoe de fysieke werkplek er in digitaal werk toe doet. Zij ontdekte dat de fysieke werkomgeving een veel belangrijkere rol speelt bij digitaal werk dan vaak wordt aangenomen. Met kwalitatieve en kwantitatieve methoden ging ze dieper in op drie verschillende fenomenen rondom digitaal werk: digitale nomaden, open offices en werken op afstand.
De corona impact op Facilitair Nederland uit zich in topprioriteit voor gezonde omgevingen en kostenbeheersing. Duurzaamheid, de nummer 1 van 2020, blijft niettemin in de top 3. Dit blijkt uit het Benchmarkonderzoek Facilitaire Innovatie dat CSU voor het derde jaar op rij uitvoerde. Uitdagingen liggen bij gebouw -en ruimtegebruik en het faciliteren van veilige werkplekken. Liefst 97% van de facility managers voelt zich in deze bijzondere tijd gesteund door hun directie.
Eind 2020 werkte bijna de helft van de werknemers thuis. Maar er is nog ruimte voor groei: 14% van de werknemers die nog niet (volledig) thuis werkt geeft aan dat dat wel meer zou kunnen. Hoewel thuiswerkers vaak nog geen ideale werkplek hebben bevalt het thuiswerken wel. Bijna 1 op de 4 werknemers geeft aan ook na de COVID-19 pandemie grotendeels vanuit huis te willen werken. Dit blijkt uit de laatste meting van het NEA-COVID-19 onderzoek van TNO.
Veel grote bedrijven zijn van plan om na de coronacrisis meters kantoorruimte te schrappen – uiteenlopend van 10 tot 50 procent van de oppervlakte. Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe vreest dat bedrijven te snel afscheid nemen van het kantoor. ‘Hoe je het collectief beter kunt laten functioneren is geen kwantiteits-, maar een kwaliteitsvraag’
Gedwongen thuiswerken heeft grote impact op zowel de productiviteit als op het welzijn van medewerkers. Effecten die dwingen tot een integraal andere aanpak zo laat het jaarlijkse Future of Work-onderzoek dat in opdracht van Microsoft wordt uitgevoerd onder werknemers en managers zien.
Bedrijven in Nederland verwachten dat over drie jaar een kwart van hun personeel (25%) nog steeds vanuit huis zal werken, blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson, een wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider. Hoewel een deel van de werknemers weer vanuit het kantoor zal gaan werken als dat weer mogelijk is, blijkt uit het onderzoek dat werken op afstand wordt gezien als een strategische verandering voor de lange termijn.
Bedrijven in Nederland verwachten dat over drie jaar een kwart van hun personeel (25%) nog steeds vanuit huis zal werken, blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson, een wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider. Hoewel een deel van de werknemers weer vanuit het kantoor zal gaan werken als dat weer mogelijk is, blijkt uit het onderzoek dat werken op afstand wordt gezien als een strategische verandering voor de lange termijn. Drie jaar geleden werd slechts door 8% van het Nederlandse personeel op afstand gewerkt.
Homecrafting is de nieuwe teneur, oftewel je werktijden en omstandigheden aanpassen aan de situatie. Werd de vrijheid van mensen overdag al flink beperkt door de maatregelen tegen corona, nu zijn de mogelijkheden ook tijdens de avonduren beperkt. Juist die momenten waarop mensen ontspannen. Overbelasting ligt daarom op de loer. Arbo Unie adviseert werkgevers daarom om vrijheid te bieden om de werkdag aan te passen, zodat er overdag ruimte is voor zaken als een wandeling, sport, thuisscholing of een boodschap
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling