Vrouwelijke bestuurders van grote Nederlandse ondernemingen verwachten dat door de grotere inzet van digitale communicatie- en samenwerkingstools en het toegenomen thuiswerken de bedrijfscultuur bij veel ondernemingen aanzienlijk gaat veranderen. Hiermee wordt volgens de bestuurders de deur opengezet voor meer inclusiviteit en diversiteit. Uit de Female Leaders Outlook van KPMG blijkt dat de helft van de Nederlandse ‘female leaders’ verwacht dat de voortgang die nu op het gebied van diversiteit en inclusie wordt gemaakt na de coronacrisis doorzet.
Al gaan de besmettingscijfers nog niet de goede kant op, dankzij de vaccins is er wel licht aan het eind van de tunnel. Straks kunnen we, na ruim een jaar voornamelijk thuiswerken, dus terug naar het werk. Wat kun je als leidinggevende bijdragen om dit proces in goede banen te leiden?
Thuiswerken en digitaal vergaderen blijft, ook als we weer alle dagen naar kantoor mogen. Hierdoor is minder kantoorruimte nodig. Zegt een derde van de ondernemers zo blijkt uit de maandelijkse bedrijvenmonitor van Interpolis aldus BNR.
Bijna alle thuiswerkers (97%) willen ook als de kantoordeuren weer wijd open staan vanuit huis blijven werken. 9% wil volledig vanuit huis blijven werken – 88% kiest liever voor een hybride 50-50 model. Het gemis van real life formele en informele contactmomenten met collega’s is nog steeds groot, maar is sinds november niet verder toegenomen. Overall hebben thuiswerkers een werkmodus gevonden waar ze in lijken te berusten. Een groeiend aantal thuiswerkers maakt zich zorgen over de mogelijke verplichting om in de toekomst weer op kantoor te moeten zijn, vooral om vergaderingen bij te wonen.
Meer dan ooit wordt ons dagelijks leven beïnvloed door data. Besmettingscijfers, ziekenhuisopnames, weekgemiddelden. De overheid baseert beslissingen voortdurend op basis van de trends. Data is zelfs essentieel om tijdig te kunnen ingrijpen. Waarom zou dit niet voor HR-beleid gelden? Hoe zet je data in bij het bepalen van de juiste HR-interventies?
Een miljoen thuiswerkers is ontevreden over de financiële compensatie die de werkgever biedt voor de kosten die zij maken. Daarnaast is 21% ontevreden over de hulp die geboden wordt bij het creëren van de ideale thuiswerkplek. Dit blijkt uit de Thuiswerk Monitor, een grootschalig onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 3.000 Nederlanders in loondienst.
Pre-corona werkten ambtenaren van de rijksoverheid gemiddeld 5 uur in de week thuis. Na de coronacrisis willen ze dit graag uitbreiden naar 15 tot 20 uur, ongeveer de helft van de week. Dat blijkt volgens NRC uit onderzoek van het Center for People and Buildings (CfPB) onder ongeveer 40.000 ambtenaren.
Het aanleren van nieuwe skills voor banen van de toekomst middels online bijscholing zit in de lift. Populaire richtingen voor om- en bijscholing zijn onder andere: data analist, software developer, IT-administrator, grafisch ontwerper en klantenservice medewerker. Dit ligt in lijn met de groeiende vraag naar digitale skills op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit data van Microsoft en LinkedIn.
Door de toenemende digitalisering zullen bestaande banen verdwijnen en hiervoor nieuwe functies in de plaats komen. Het is dan ook cruciaal dat medewerkers vertrouwd raken met nieuwe toekomstbestendige, digitale vaardigheden ofwel future skills. Hier is op dit moment echter te weinig aandacht voor. Zo beheerst 44 procent van de professionals deze digitale vaardigheden onvoldoende en loopt hiermee het risico de aansluiting met de arbeidsmarkt te missen. Dit en meer blijkt uit het ‘Skills of Tomorrow Report 2021’ van Growth Tribe.
Hybride werken is het gedeeltelijk thuis en op kantoor werken. Het type werk is daarbij leidend. Het online congres 'Hybride werken' van F- en HR-Academy ging in op de wisselwerking tussen deze hybride manier van werken en beleid en uitvoering. Een terugblik op de eerste dag van het event.