Nu de samenleving langzaam maar zeker weer wat opent, kunnen we in datzelfde tempo ook ons ‘oude leven’ weer oppakken. Desalniettemin blijven er vanwege de coronapandemie genoeg vragen voor werkgevers bestaan rondom de juiste aanpak. Die willen ervoor zorgen dat ze alle benodigde maatregelen voor hun medewerkers hanteren wanneer ze naar kantoor komen, en tegelijkertijd de zaken draaiende houden. Ralph Koks, Manager Tax & Legal bij SD Worx, behandelt een aantal van de meest gestelde vragen.
Het Rijk is in deze pandemie in zijn bedrijfsvoering flexibel en wendbaar gebleken. Door de opgedane ervaringen heeft de Rijksdienst de ambitie om anders te gaan werken. Hiervoor is gestart met het rijksbrede programma ‘Hybride Werken’.
Thuiswerken, we doen het tegenwoordig allemaal en zullen het ook gedeeltelijk blijven doen. Hoe gaan bedrijven hier mee om? Een interview met Robbert de Ruijter - COO AFAS.
Kantoorpersoneel gaat straks - na corona – gemiddeld een kleine twee dagen per week thuiswerken zo blijkt uit een onderzoek in zes Europese landen door RaboResearch. In Nederland komt dat neer op één dag per week extra dat werknemers niet op of in de buurt van kantoor lunchen, vergeleken met vóór corona. Dit betekent een potentiële omzetderving van ruim EUR 400 mln voor bedrijfscateraars en broodjeszaken in en rondom kantoren.
De coronacrisis heeft de toegevoegde waarde van facilitair management aangetoond. Kantoren veranderen blijvend en de kwaliteit van de werkplek krijgt alle aandacht. Vooral de manier van werken van een organisatie, flexibiliteit en efficiënt ruimtegebruik bepalen de inrichting van de werkplekomgeving steeds meer.
Over het algemeen zijn werknemers positiever over de nieuwe werksituatie dan zakelijke beslissers. Een derde (33%) van de werknemers ziet helemaal geen of slechts enkele merkbare uitdagingen die gepaard gaan met werken op afstand. Zakelijke beslissers maken zich meer zorgen, met name over de praktische aspecten die komen kijken bij het remote werken.
Vrouwelijke bestuurders van grote Nederlandse ondernemingen verwachten dat door de grotere inzet van digitale communicatie- en samenwerkingstools en het toegenomen thuiswerken de bedrijfscultuur bij veel ondernemingen aanzienlijk gaat veranderen. Hiermee wordt volgens de bestuurders de deur opengezet voor meer inclusiviteit en diversiteit. Uit de Female Leaders Outlook van KPMG blijkt dat de helft van de Nederlandse ‘female leaders’ verwacht dat de voortgang die nu op het gebied van diversiteit en inclusie wordt gemaakt na de coronacrisis doorzet.
Al gaan de besmettingscijfers nog niet de goede kant op, dankzij de vaccins is er wel licht aan het eind van de tunnel. Straks kunnen we, na ruim een jaar voornamelijk thuiswerken, dus terug naar het werk. Wat kun je als leidinggevende bijdragen om dit proces in goede banen te leiden?
Thuiswerken en digitaal vergaderen blijft, ook als we weer alle dagen naar kantoor mogen. Hierdoor is minder kantoorruimte nodig. Zegt een derde van de ondernemers zo blijkt uit de maandelijkse bedrijvenmonitor van Interpolis aldus BNR.
Bijna alle thuiswerkers (97%) willen ook als de kantoordeuren weer wijd open staan vanuit huis blijven werken. 9% wil volledig vanuit huis blijven werken – 88% kiest liever voor een hybride 50-50 model. Het gemis van real life formele en informele contactmomenten met collega’s is nog steeds groot, maar is sinds november niet verder toegenomen. Overall hebben thuiswerkers een werkmodus gevonden waar ze in lijken te berusten. Een groeiend aantal thuiswerkers maakt zich zorgen over de mogelijke verplichting om in de toekomst weer op kantoor te moeten zijn, vooral om vergaderingen bij te wonen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling