Werkgeluk is tegenwoordig een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Dat zit ‘m in de sfeer, doorgroei- en opleidingsmogelijkheden, bonusregelingen. Maar ook vooral in aandacht. Tijdens een reportage van Brandpunt+ ging Liesbeth Staats op bezoek bij bedrijven die op een creatieve manier aan het werkgeluk van werknemers werken.

Een van de bezochte bedrijven – Pfizer – heeft een kantoorhond, Chapstick genaamd. Mochten twee werknemers een discussie met elkaar moeten beslechten dan nemen ze de hond even mee uit voor een rondje stevig praten. Bij terugkomst is de ‘onenigheid’ opgelost. En Chapstick is een soort stressbal, even aaien en je voelt je al beter. En de bekende lunchwandel wordt er ook leuker door.

Bij e-commerce bedrijf Experius kun je ook wandelen, maar dan met Chief Happiness Officer Evelien Veenman. Tijdens zo’n rondje om vertel je hoe het gaat, wat je dwars zit, of wat je juist heel goed vindt gaan.

Aandacht is het nieuwe IQ

Aandacht is belangrijk. Het is zelfs het nieuwe IQ, aldus expert werkgeluk en mede-vertegenwoordiger van de organisatie Better Minds at Work, Elke Geraerts. De informatiemaatschappij is een belangrijke leverancier van stress. Het aantal burn-outs groeit sneller dan onze economie aldus Geraerts. “Ons brein is vergelijkbaar met een energietank. Na een goede nachtrust is-ie tot de nok toe gevuld. Fris en fruitig benutten we die energie vervolgens elke dag, op karakter en ambitie, wat voor velen betekent dat ze altijd druk zijn, niet lunchen en vaak het mobieltje checken. Het brein wordt ondertussen overspoeld met informatie. Met als resultaat dat die energietank aan het eind van de dag leeg is.”

Aandacht dus. En dan niet die voor je smartphone. “De mens denkt vaak dat een blik op Facebook ontspannend werkt, omdat je hersenen het stofje dopamine aanmaken. Schijn bedriegt. Terwijl jij denkt dat de relax-modus aan is, worstelt je brein met al die inkomende prikkels.” En juist concentratie is belangrijk anno 2018.

Bekijk hier de Brandpunt+-aflevering De Gelukkige Werkplek.