Een sterk team bouwen gaat veel verder dan het aannemen van de juiste mensen. Want een groep competente individuen maakt nog geen team. Een sterk team creëer je door teambuilding. Hoe? Met deze praktische tips voor effectieve en out-of-the-box teambuildingactiviteiten.

Teambuilding, de naam zegt het al. Een team ontstaat niet vanzelf. Dat bouw je. Teambuilding is geen eenvoudige taak, maar wel een heel belangrijke. Een sterk team geeft vertrouwen en energie, vergroot creativiteit en innovatie, en werkt effectiever aan gedeelde (bedrijfs)doelen. In dit artikel delen de psychologen van OpenUp hoe je een sterk team ontwikkelt en welke rol teambuilding hierin speelt.

Voordelen teambuilding

Teambuilding is het actief samenbrengen van teamleden om hun onderlinge relaties te verbeteren, waardoor ze effectiever samenwerken aan gezamenlijke doelen. Teambuilding heeft de volgende concrete voordelen.

1. Teambuilding versterkt onderling vertrouwen
Eén van de belangrijkste voorwaarden voor sterke en effectieve teams is onderling vertrouwen. Vertrouwen leidt tot een veilige omgeving. Werknemers durven eerder initiatief te nemen, fouten te maken, proactief met hun ideeën aan de slag te gaan én hebben minder moeite zich kwetsbaar op te stellen.

Bovendien geeft vertrouwen rust. Een deel van ons brein houdt zich bezig met ‘ergens bij willen horen’. Als we het gevoel hebben dat dit goed zit, komt er hersenruimte vrij voor andere zaken.

2. Teambuilding verbetert communicatie
In een informele setting leer je andermans communicatiestijl kennen en kun je je eigen vaardigheden op een laagdrempelige manier bijschaven.

Heb je bijvoorbeeld moeite om tijdens meetings je mening te laten horen? In een informele setting oefen je hier makkelijker mee, omdat er minder druk op ligt.

3. Teambuilding helpt bij sluimerende conflicten
Botsingen, competitie en strijd zie je liever niet op de werkvloer. Dat betekent niet dat ze er niet zijn, ze blijven vaker onder de oppervlakte. Uit beleefdheid worden conflicten onderdrukt, waardoor ze soms meer energie kosten dan nodig.

Tijdens teambuildingactiviteiten kun je competitie en strijd een expliciete rol geven. Dit helpt bij ‘social norming’: spelenderwijs onderzoek je gezamenlijk welk gedrag oké is en waar andermans grenzen liggen.

4. Teambuilding maakt collega’s benaderbaar
Hoewel een manager op kantoor misschien onbenaderbaar overkomt, is ze op bowlingschoenen een stuk minder intimiderend. Teambuildingactiviteiten laten hiërarchie tijdelijk verdwijnen.

Barrières wegnemen tussen werknemers was in de beginfase van Google bijvoorbeeld heel belangrijk. Er werden streethockeywedstrijden georganiseerd met het hele bedrijf, waarbij iedereen – manager of assistent, jong of oud – all-in ging.

5. Teambuilding hernieuwt de energie in het team
Een ‘change of scenery’ geeft een nieuwe impuls aan het team. Als het team na een dag vol lol en plezier terugkeert op kantoor, is het energielevel vaak stukken hoger.

6. Teambuilding versterkt de samenwerking
Hoe beter teamleden elkaar kennen, hoe beter ze samenwerken. Teambuilding zorgt ervoor dat collega’s elkaar beter leren begrijpen, respect voor elkaar krijgen en leren waar anderen enthousiast of juist geïrriteerd van raken.

7. Teambuilding vergroot creativiteit en innovatie
Een uitje doorbreekt de sleur. Als je een team uit de dagelijkse werkomgeving haalt, vergroot je de creativiteit en help je nieuwe inzichten te creëren. Collega’s interacteren op nieuwe manieren met elkaar, waardoor de kans op innovatieve ideeën groeit.

Bovendien is ons verbeeldingsvermogen groter als we in groepen samen zijn.

Voorwaarden voor een geslaagde teambuilding

Teambuildingactiviteiten zijn pas geslaagd als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  1. Leg niet te veel nadruk op de lessen, focus vooral op plezier. De geleerde lessen komen vanzelf.
  2. Ga voor analoog, niet voor online activiteiten. Zo verbinden collega’s veel sterker met elkaar.
  3. Organiseer de activiteit tijdens werkuren. Zo respecteer je de vrije tijd van werknemers en stimuleer je een gezonde werk-privébalans.
  4. Kies activiteiten waaraan iedereen mee kan en wil doen.
  5. Wissel af tussen lange activiteiten (van bijvoorbeeld een hele dag) en van een paar uurtjes.
  6. Raad werknemers aan ook in hun eentje aan ‘teambuilding’ te doen. Door hun mentaal welzijn te stimuleren, is ieder individu een betere teamspeler. OpenUp activeert tot 100% van je werknemers hun mentaal welzijn op peil te houden.

11 teambuildingactiviteiten waar iedereen blij van wordt

  1. Doe samen vrijwilligerswerk. Help een dagje bij de voedselbank of ga bijvoorbeeld plasticvissen met Plastic Whale.
  2. Pubquiz. Bijvoorbeeld op vrijdagmiddag voordat de vrijmibo losbarst. Stel algemene vragen én vragen over het bedrijf of team.
  3. Talentenshow. Organiseer ‘Bedrijfs Got Talent’, waarin collega’s samen of alleen hun talenten tonen. Collega’s die liever niet in de spotlight staan, zijn jury of publiek.
  4. Kookcursus. De beste gesprekken ontstaan tijdens het koken en eten. Tegelijkertijd leert het team gezond (en misschien wel vega of vegan?) koken.
  5. Dragon’s Den. Teamleden pitchen nieuwe ideeën. Pak het serieus aan of kies voor humor: collega’s mogen bijvoorbeeld nieuwe lunchgerechten pitchen.
  6. Teamretreat. Vul de dag met yoga, koken en wandelen.
  7. Escape room. Dé manier om elkaars beste en slechtste eigenschappen te leren kennen.
  8. Mockumentary. Laat teampjes een korte docu maken over hun werkdag of leven. Vertoon ze bij een outdoor cinema.
  9. Proeflokaal. Eten en drinken brengt mensen samen. Kaas-, bier- of ginproeverij anyone?
  10. Teamplaylist. Maak een gezamenlijke Spotify-playlist waaraan iedereen favoriete nummers toevoegt. Speel de muziek tijdens de vrijmibo en laat collega’s raden wiens nummer het is.
  11. Weekend in een meme of GIFje. Iedereen omschrijft op maandagochtend hun weekend aan de hand van een meme of GIFje.

Nu weet je hoe je een sterk team bouwt. Een team met onderling vertrouwen, goede communicatie, onuitputtelijke energie, prettige samenwerking, creativiteit én plezier!