Om meer zeggenschap te krijgen zien de leden vooral iets in cao-afspraken over thuiswerken. Ook een wettelijk recht op thuiswerken, en dat de werkgever moet aangeven waarom niet kan worden thuisgewerkt, scoort daarbij hoog als oplossing.
Voordelen van het thuiswerken
Voor dagelijkse werkzaamheden blijft men het liefst thuis: bijna driekwart geeft dit aan. Naar kantoor komt men voor: het inwerken van nieuwe collega’s, informeel contact, brainstorms en trainingen. Presentaties en overleg met collega’s kunnen zowel vanuit huis als op kantoor, daar zijn de meningen over verdeeld.
De meesten willen hybride werken, ruim 14 procent zegt alleen nog maar vanuit huis te willen werken, 5 procent wil alleen op kantoor aan de slag.
Op dit moment werkt ruim 60 procent van de 5375 respondenten helemaal thuis, bijna 32 procent combineert thuiswerken met werken op kantoor.
Een overgrote meerderheid bevalt het thuiswerken (driekwart). Momenteel is er nog een thuiswerkadvies vanuit de overheid. 78 procent voelt zich momenteel niet (echt) gedwongen naar kantoor te komen, ruim 17 procent enigszins wel.
Onkostenvergoeding
Mocht het thuiswerkadvies straks komen te vervallen, dan kunnen werkgevers weer bepalen waar iemand werkt. Bij een (gedeeltelijke) terugkeer naar de werkplek, scoort vooral dus het recht om thuis te kunnen werken hoog. Maar ook een passende onkostenvergoeding voor reis- en thuiswerkkosten en een veilige en gezonde werkplek op kantoor staan hoog op de lijst.
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zou daarnaast graag een koppeling met een ander wetsvoorstel dat voor iedereen moet gaan gelden: ‘het recht op onbereikbaarheid zoals dat al in een aantal andere landen is afgesproken.’