“In plaats van ons te richten op een mededeling van de overheid over wat er wanneer weer kan, richten we ons op de nieuwe werkelijkheid”, zegt een woordvoerder van adviesorganisatie KPMG tegen Nu.nl. Er werken alweer wat meer en vaker mensen op kantoor dan enkele werken geleden, maar zoals het voordat de crisis uitbrak was, wordt het niet meer aldus de woordvoerder. Er zitten dan ook bepaalde voordelen aan de nieuwe manier van werken die ze niet kwijt willen.
Ook bij Unilever verwachten ze dat vijf dagen per week op kantoor niet langer de norm zal zijn. Iedereen heeft inmiddels een effectieve manier van samenwerken gevonden. Thuiswerken zal dus een onderdeel blijven van de werkweek.
Geen opschaling en geen afschaling
De kantoren van Unilever hebben inmiddels een andere functie gekregen – elkaar van tijd tot tijd zien – en zijn hierop ingericht. Ook ING heeft de kantoren hierop ingericht. Als test hebben ze vanaf 3 augustus de bezetting op zes locaties opgeschaald van gemiddeld 15 procent tot 30 procent afgelopen week. De uitkomsten van deze test nemen ze mee in de plannen hoe in de toekomst op kantoor te werken.
Bij Shell blijft men voorlopig grotendeels thuiswerken met een maximale bezetting van 20 procent op kantoor. Ook bij de Belastingdienst werkt men grotendeels thuis en volgt men de richtlijnen van de Rijksoverheid voor een eventuele (gedeeltelijke) terugkeer naar kantoor. Wel bekijken ze verschillende thuiswerkscenario’s voor de lange termijn.