In je werk is het belangrijk dat je de doelen haalt die belangrijk zijn voor het bedrijf. In een beetje commercieel bedrijf moet je je targets halen. Ook in minder commerciële organisaties en zelfs binnen de overheid is het halen van concrete doelen essentieel. Niets mis mee zul je zeggen.

Maar er is meer dan alleen targets en doelen. In het Engels laat zich dit beter uitleggen, want deze taal geeft een belangrijk onderscheid duidelijker aan. Het is het verschil tussen ‘purpose’ en ‘target’. In het Nederlands worden deze termen door elkaar gebruikt met woorden als doel en doelstelling.

Een purpose gaat over de waarde die je wilt bieden, je bedoeling, het WAAROM van wat je doet.

Een target gaat over het WAT, het concrete doel dat je wilt halen. Zo kan de target zijn om 20 nieuwe klanten binnen te halen of om iedereen te beoordelen dit jaar. Als niet duidelijk is waarom je dat doet, wordt het een doel zonder betekenis die je doet omdat … ja waarom eigenlijk?

Een target is dus pas zinvol en waardevol als je weet waarvoor je het doet: je purpose dus. Veel targets zonder een heldere purpose maken jou druk. Als je niet helder voor ogen hebt waar je het allemaal voor doet, dan kun je niet goed bepalen wat echt belangrijk is en wat niet. De kans dat je leeft en werkt vanuit de overtuiging ‘Ik moet alles doen’, is dan groot. Je wil elke mail beantwoorden, overal op ingaan, iedereen te woord staan.

LET OP: een veel voorkomende verwarring is dat het de purpose van een bedrijf is om geld te verdienen. Dit is geen purpose, geen hoger doel. Geld verdienen is een resultaat van je inspanningen om het hogere doel invulling te geven.

Hoe weet je nu of je je purpose voldoende helder hebt voor je targets? Een praktische manier om dit te bepalen een onderzoek naar je mindset als het gaat om je doelen. Specifiek gaat dit om de overtuiging ‘ik moet alles doen’.

De meeste drukke mensen zeggen meteen dat zij van deze overtuiging geen last hebben, omdat ze echt niet alles doen wat er op hun lijstje staat. Lukte dat maar, zeggen ze er dan vaak bij. Weet dan dat als je de overtuiging ‘Ik moet alles doen’ hebt, dat dit niet betekent dat je ook daadwerkelijk altijd alles doet. Daar heb je dan namelijk niet genoeg tijd voor.

Om helder te krijgen of je (onbewust) last hebt van de mindset ‘ik moet alles doen’ daag ik je graag uit om een laagje dieper te kijken.

Geef eerlijk antwoord op deze vraag: “Als ik dingen niet doe, dan doe ik ze niet omdat…”
a) … ze niet in mijn ‘purpose’ passen, de ‘hogere doelen’ die ik in mijn werk of mijn leven heb.
b) … ik er op dat moment echt niet de tijd voor kan vrijmaken.

Antwoord A gegeven en toch nog te druk? Je bent goed op weg. Om meer rust te ervaren is het zaak je hogere doel verder aan te scherpen of zaken realistischer in de tijd weg te zetten.
Antwoord B gegeven? Je hebt de kern van je drukte en stress te pakken!

De kern van het verhaal is dat de meeste mensen die te druk zijn, niet scherp genoeg weten waar ze het voor doen, wat hun purpose is. Als je dit niet helder hebt, ben je geneigd om zoveel mogelijk te voldoen aan wat anderen van je vragen. Dat is vrijwel altijd meer dan je logischerwijs kunt.

Je kunt hierdoor onvoldoende regie nemen over wat je wel en wat je niet doet. Je doet immers wat kan en laat wat niet lukt. Hier komt de uitdrukking vandaan: ‘Ik kan niet meer dan mijn best doen’.

Heb je wel helder wat je hogere doel is, dan ben je gericht en gefocust op het realiseren ervan. Van daaruit is het logisch dat je bepaalde dingen wel doet en bepaalde dingen niet. Je kiest bewust voor wat je wel doet, maar minstens zo bewust voor wat je niet doet. Zo wordt kiezen een stuk gemakkelijker, net als nee zeggen en waarmaken waar je ja tegen zegt.