Het 'gedwongen' thuiswerken van de afgelopen maanden bevalt veel werknemers zo goed, dat ze niet meer terug willen naar kantoor. Zo'n tweederde wil graag één tot twee dagen thuis blijven werken, blijkt uit onderzoek. Tegelijkertijd moeten veel organisatie op de (huur)kosten letten door de coronacrisis. Is een virtueel kantoor de oplossing?

Volgens Harold Coenders van Colliers International moet dit wel bij je bedrijfscultuur passen, geeft hij aan in een artikel in het FD. Twintig procent van de werknemers ziet het kantoor als overbodig, blijkt uit onderzoek van de vastgoedadviseur. Coenders ziet dat vooral callcenters en IT-bedrijven durven door te pakken en afscheid nemen van het kantoor. “Bij callcenteragents, vaak flexwerkers, is de binding met het bedrijf niet zo groot. IT-bedrijven zijn al gewend aan werken op afstand.” Het werk hoeft daar niet onder te lijden: 78% van de werknemers zegt in de coronamaanden net zo productief te zijn gebleven of zelfs meer werk gedaan te krijgen.

In het FD worden drie ondernemers geportretteerd die de sprong waagden en afscheid hebben genomen van een fysieke kantooromgeving. “Ik ben druk met dozen inpakken, 1 juli moeten we uit ons mooie kantoor, in het oude hoofdkantoor van ING aan de Amsterdamse Zuidas,” vertelt Sonja Meijerink, ceo van IT-dienstverlener Typeqast. “Ons team van acht man hier in Amsterdam gaat helemaal virtueel. Zonder deze crisis hadden we deze stap nooit gezet. Vóór corona mochten onze ontwikkelaars in Kroatië maximaal drie dagen per maand thuiswerken. Ze wilden wel meer thuiswerken, maar ik zei nee. Na twee maanden lockdown weet ik dat het allemaal prima gaat. Het lag bij mij. Ik moest loslaten de controle te willen hebben. Nu vind ik het stoer dat we dit gaan doen.”

Digitaal vergaderen efficiënter

Het Groningse bedrijf Jet-Stream verzorgt met een team van acht mensen livestreams. CEO Stef van der Ziel: “Toen wij begin maart, nog voor de lockdown, besloten uit veiligheid thuis te gaan werken, was de beslissing om de huur op te zeggen snel gemaakt. We zitten met 350 m2 erg ruim in ons jasje. Het pand heeft een prachtige ontvangsthal, maar er komt bijna nooit iemand bij ons langs. Het klantcontact verloopt vooral digitaal.”

Medewerkers van Jet-Stream werkten al veel thuis. Van der Ziel: “Normaal gesproken zijn er zo’n vier á vijf mensen op kantoor. Op vrijdag kun je hier een kanon afschieten. De kosten die we dadelijk besparen, gebruiken we voor het inrichten van goede thuiswerkplekken. En aan leuke teamvergaderingen en borrels buiten de deur.”

Ksyos in Amstelveen is een landelijk opererende digitale zorginstelling. Directeur Leonard Witkamp: “We zaten met 105 werknemers, ontwikkelaars en accountmanagers dagelijks met z’n allen op kantoor. Toen corona uitbrak heb ik meteen de huur opgezegd. Ik heb deze maanden geleerd dat vergaderen digitaal heel efficiënt gaat. Dus stel dat we voor een kleiner kantoor kiezen dan kunnen die vergaderruimtes weg. Ik wil wel geregeld een fysiek samenzijn organiseren. Want we missen elkaar enorm.”