Bron afbeelding: Facility & Workplace Marktonderzoek 2021
Het overgrote deel van de respondenten (89%) heeft binnen de eigen facilitaire organisatie al concrete acties uitgezet of in voorbereiding om te anticiperen op de langetermijneffecten van de coronacrisis voor de huisvesting en faciliteiten.
Acties die al zijn uitgezet zijn:
- inrichten van thuiswerkvoorzieningen,
- opzetten van discussiegroepen om een nieuwe visie te vormen,
- ontwikkelen van protocollen of
- opstellen van een business case naar (het afstoten van) vierkante meters.
Lichte krimp vastgoedportefeuille
Een krimp in het aantal vierkante meters verwacht men (47%) al op korte termijn. Van dit aantal verwacht 7% zelfs een sterke krimp; slechts een beperkt aantal verwacht een sterke groei (1%). Ongeveer de helft van de respondenten (42%) verwacht in 2021 geen veranderingen. Volgens de onderzoekers mogelijk te verklaren doordat wijzigingen in de vastgoedportefeuille naar aanleiding van COVID-19 pas later effecten hebben.
Uitdagingen
Meebewegen met de organisatie is de belangrijkste uitdaging voor de vastgoedportefeuille. Iets meer dan de helft van de respondenten (53%) geeft dit aan. Bijna de helft van de respondenten (49%) noemt ‘realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen’ als belangrijke uitdaging. Minder als een uitdaging worden onder andere het realiseren van kostenreductie (21%), kennis en capaciteit in eigen team (14%), aansturing van marktpartijen (8%) en uitvoering van omvangrijke projecten (23%) genoemd. Het relatief lage percentage ‘realiseren van kostenreductie’ is opvallend aldus de onderzoekers, aangezien 34% van respondenten aangeeft een besparingsdoelstelling te hebben.
COVID-19 perspectief leverancier
Ook het overgrote deel van de leveranciers (82%) anticipeert op het langetermijneffect van de coronacrisis. 10% geeft aan dit momenteel niet te doen, maar er wel over na te denken. De leveranciers passen het dienstenaanbod op diverse manieren aan. Zo werkt een groot aantal leveranciers nieuwe concepten uit. Bijvoorbeeld op het gebied van flexibel huisvesten. Of breidt het assortiment met thuiswerkplekken uit. Ook het type contracten verschuift. Er wordt nagedacht over flexibelere servicemodellen en (meer) open en transparante contractvormen. Ook is er meer aandacht voor datasturing. Bijvoorbeeld in de vorm van software aanvullend op de dienstverlening, zodat (meer) op afstand vastgoed en dienstverlening aangestuurd en aangepast kunnen worden.