‘Dat vereist dat werknemers over een goede werkplek kunnen beschikken en dat zo nodig nadere afspraken gemaakt worden over aanvullende facilitering. Werkgevers worden daarom opgeroepen werknemers te faciliteren om ook thuis goed en veilig te kunnen werken voor zover dat nog niet het geval is.
Handreiking veiligheidsmaatregelen werkplek
Indien thuiswerken niet mogelijk is, is het van groot belang dat veiligheidsmaatregelen strikt in acht worden genomen en worden vastgelegd. Voor werknemers en werkgevers is hiervoor een handreiking beschikbaar (zie hier).
Coronaprotocollen sectoren
Alle actuele coronaprotocollen die gelden in sectoren zijn hier te vinden. Aanvullend hierop vraagt de Stichting van de Arbeid om extra aandacht te besteden aan het deurbeleid, de wijze waarop omgegaan moet worden met agressiviteit van klanten, patiënten en cliënten, en het ter beschikking stellen en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
De Stichting realiseert zich dat de kabinetsmaatregelen sommige sectoren bovenmatig raken. Dit is de reden dat sociale partners op centraal niveau sinds de uitbraak van het coronavirus met grote frequentie overleg hebben met het kabinet over het steunpakket en specifiek aandacht vragen en oplossingen zoeken voor de zwaarst getroffen bedrijven en sectoren. De komende dagen gaat de Stichting hierover opnieuw om tafel met het kabinet nu nieuwe maatregelen zijn afgekondigd en meer maatwerk nodig is. Naast steunmaatregelen wordt in het overleg ook naar oplossingen gezocht voor onder meer de vertraging die in de teststraten is ontstaan waardoor veel werknemers noodgedwongen (onnodig) langer thuis moeten blijven. In dat kader wordt ook gesproken over de kosten van quarantaineverlof.’