32% is ontevreden over het huidige thuiswerkbeleid van de werkgever. 26% van de thuiswerkers beschikt thuis niet over een arbotechnisch verantwoorde werkplek. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder bijna 1.000 thuiswerkende leden. Het CNV maakt zich sterk voor het wettelijk recht op thuiswerken en pleit ervoor dat werkgevers een lange termijn thuiswerkbeleid ontwikkelen.

Volgens Piet Fortuin, CNV-voorzitter kent hybride werken tal van voordelen waar de werkgever ook van profiteert. Uit het onderzoek blijkt echter dat veel werkgevers ‘popelen om hun personeel weer kantoor te vragen als het thuiswerkadvies vervalt’. “Het is bovendien bar en boos gesteld met het thuiswerkbeleid van veel werkgevers: geen lange termijnvisie, vaak geen kostendekkende thuiswerkvergoeding en ook de fysieke en mentale ondersteuning laat sterk te wensen over, blijkt uit dit onderzoek. Deze houding van werkgevers is onverstandig en kapitaalvernietiging, zeker in zo’n krappe arbeidsmarkt,’ aldus Fortuin.

Lichamelijke problemen

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat 26% van de thuiswerkers thuis niet beschikt over een arbotechnisch verantwoorde werkplek, zoals een goede bureaustoel en beeldscherm. 28% geeft aan dat hun werkgever hen hierin niet faciliteert. 17% heeft lichamelijke klachten, zoals een zere arm, nek of schouder.

CNV roept werkgevers dan ook op om zo snel mogelijk tot een adequaat thuiswerkbeleid te komen, met de juiste fysieke ondersteuning. Gezien het feit dat mensen productiever zijn, doorwerken bij coronaklachten en er vele andere voordelen aan het thuiswerken kleven, verdienen werkgevers deze kosten met gemak terug aldus Fortuin.