Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start met een publiekscampagne over de voordelen van hybride werken. Nu geldt vanuit het kabinet nog het advies: ‘Werk thuis als het kan en op kantoor als dat nodig is.’ Daarom is dit het moment om na te denken welke voordelen we van het thuiswerken willen behouden aldus het ministerie. 

Veel Nederlandse bedrijven willen ook in de toekomst meer inzetten op thuiswerken. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het ministerie dat in juli van dit jaar is gepubliceerd. Daaraan deden ruim 1.100 bedrijven met meer dan honderd medewerkers mee. En dat is goed nieuws nu de files weer toenemen. Met enige regelmaat thuiswerken scheelt veel tijd en zorgt ervoor dat anderen kunnen doorrijden. Het reizen buiten de spits zorgt voor een betere spreiding en dus voor minder drukte op de weg en in het openbaar vervoer. 

Werkgevers en Rijksoverheid

Het kabinet is in gesprek met werkgevers en onderwijsinstellingen over hybride werken en gespreid reizen met flexibele start- en eindtijden. Aanvullende maatregelen, zoals financiële prikkels, worden op dit moment verkend. Zo wordt het per 2022 bijvoorbeeld mogelijk om werknemers belastingvrij een thuiswerkvergoeding te geven. Het is aan werkgevers en werknemers om afspraken te maken over een passende verdeling tussen werk op locatie en het werken vanuit huis.

Bij de Rijksoverheid is hybride werken het uitgangspunt. Bij het ministerie van IenW is afgesproken dat nu er weer meer medewerkers naar kantoor kunnen, er voor 10 en na 15 uur geen overleggen zijn waarvoor aanwezigheid op kantoor noodzakelijk is. Dat scheelt reizen in de spits. Ook de andere ministeries bekijken hoe hybride werken kan worden ingericht. Dit is natuurlijk maatwerk en past niet bij elke beroepsgroep. Het uitgangspunt is om alleen naar kantoor te komen als dit een duidelijke meerwaarde heeft ten opzichte van thuiswerken en daar waar mogelijk de spits te mijden.

Meer informatie op vanAnaarBeter.nl