De vrijheid om zelf werktijden te bepalen, flexibiliteit in werkomgeving en een optimistische kijk op de technologische ontwikkelingen die onze manier van werken beïnvloeden. Op deze punten scoren Nederlandse werknemers hoog, zo blijkt uit het onderzoek Evolution of Work van het ADP Research Institute onder 2000 respondenten in 13 landen.

In het onderzoek kwamen wereldwijd vijf menselijke basisbehoeften van werknemers bovendrijven: vrijheid, kennisdeling, stabiliteit, zelfmanagement en zingeving. “Maar liefst 88 procent van de Nederlandse werknemers bepaalt nu al zijn eigen werktijden of verwacht dit in de toekomst,” aldus Ahu Yildirmaz, hoofd van het ADP Research Institute. Van die 88 procent kan overigens maar de helft nu al de eigen werktijden bepalen.

Ons land springt er verder uit qua optimisme over de mogelijkheden van technologie om de eigen prestaties (en die van een team) proactief bij te stellen. Punt van zorg vormt wel de onzekerheid over baanbehoud. Tweederde van de werknemers verwacht persoonlijk de gevolgen te ondervinden van het feit dat bedrijven alleen nog maar tijdelijk personeel op projectbasis aannemen. 

Social media en hiërarchie

Nederlandse werknemers zijn kritisch ten aanzien van social media. “Een kwart denkt zelfs dat social media nooit het belangrijkste samenwerkingsplatform voor het werk zal worden,” aldus Yildirmaz. In Duitsland en Frankrijk schommelt dit rond de 20 procent en in het Verenigd Koninkrijk is dit maar 15 procent.

Het geloof in hiërarchie als basis voor organisatiemodellen staat wereldwijd nog steeds overeind. Een minderheid van 45 procent gelooft dat er binnen afzienbare tijd geen afdelingen en hiërarchie meer zullen bestaan. Yildirmaz: “We zien hier weinig afwijkingen tussen de verschillende landen, blijkbaar biedt hiërarchie veel werknemers duidelijkheid en stabiliteit.”