Ons land behoort tot de acht meest robotbestendige landen van de geïndustrialiseerde wereld. Eén op de zeven banen, oftewel 14 procent, loopt in de geïndustrialiseerde landen grote kans om te verdwijnen. In Nederland gaat het om 11,4 procent.

Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Die 11,4 procent komt overigens wel neer op bijna 1 miljoen arbeidsplaatsen. Wel zijn de Oeso-cijfers een stuk gematigder dan die van Oxford-onderzoekers Carl Frey en Michael Osborne in 2013; zij voorspelden dat 47 procent van alle Amerikaanse banen grote kans liep om binnen twintig jaar te verdwijnen door allerhande software, machines en andere vormen van kunstmatige intelligentie.

Het verschil in de uitkomsten komt volgens de Oeso doordat banen uit een veelvoud aan taken bestaan die niet allemaal even makkelijk te automatiseren zijn. Banen die worden bedreigd door robots zijn relatief laagopgeleide beroepen, zoals hamburgerflippers, schoonmakers, bouwvakkers, vuilnismannen, boeren en fabrieksarbeiders. Het robotbestendigst zijn volgens de Oeso-studie leraren, zorgverleners, managers en politici. De Oeso-onderzoekers houden wel een flinke slag om de arm met hun voorspellingen, want door nieuwe technologieën worden waarschijnlijk ook weer nieuwe banen gecreëerd.

Serieuze bedreiging?

Overigens ziet ruim 40 procent van de Nederlanders robotisering als een serieuze bedreiging van hun functie. Zij denken dat robots hen (gedeeltelijk) gaan vervangen. Dit blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Tentoo onder bijna 1.500 Nederlanders. 61 procent van de ondervraagden stelt ook dat robotisering met name de flexibele schil van bedrijven bedreigt. “Veelvuldig wordt in het nieuws gesproken over de mogelijkheden, gevolgen en gevaren van robots en kunstmatige intelligentie,” aldus Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. “In dit licht is het bijzonder te noemen dat tweederde van de Nederlanders niet actief bezig is om zich voor te bereiden op toekomstige ontwikkelingen op het gebied van ICT en robotisering.” Hetzelfde aantal respondenten geeft ook aan niet van plan te zijn zich in de toekomst hierop voor te gaan bereiden.