In ruim 70 % van de gebouwen in Nederland functioneert de klimaatinstallatie niet volgens ontwerp en zorgt daarmee voor problemen in het binnenmilieu. In deze gevallen blijkt meer dan tweederde van de problemen veroorzaakt te worden door het niet aanpassen van de installaties aan een veranderde inrichting of bezettingsgraad of door kapotte en niet goed functionerende onderdelen.

Het thermisch klimaat wordt beïnvloed door warmtebronnen (zoninstraling, verwarde toevoerlucht, radiatoren, apparaten en mensen) en warmteafvoer (door te openen ramen, afvoer van ventilatielucht en koelapparaten).

Grootste probleemveroorzakers in de praktijk:

– Verzadigde en doorgeslagen filters in de luchtbehandelingkasten door een te lage onderhoudsfrequentie.
– Topkoeling (een koeling van max. 3°C van de buitenlucht in plaats van volledige airconditioning) zonder goede armtewering (buitenzonwering).
– Een bouwkundige verandering van de inrichting zonder aanpassing van de installatie waardoor in- en uitblaasopeningen buiten de ruimte zitten of juist direct onder of boven een werkplek gepositioneerd zijn. Dit komt regelmatig voor wanneer cellenkantoren omgebouwd worden tot een kantoortuin.
– Een grotere huidige personele bezetting dan voorzien in het ontwerp waardoor de installatie nu over te weinig capaciteit beschikt. Dit gebeurt soms onder het mom van ‘Het Nieuwe Werken’.
– Minder rendement van installaties omdat ze het einde van hun levensduur naderen. Dit neemt toe wanneer gepoogd wordt te besparen op vervangingskosten door de levensduur van gebouwen en installaties te rekken.

Tips om productiviteit te verhogen

Minder problemen met de klimaatinstallaties, minder klachten over het binnenmilieu en medewerkers die productiever zijn. Wanneer het totale binnenmilieu in orde is, kan de productiviteit met wel 15% toenemen! Hoe krijgt u dat voor elkaar? Download gratis