Dit blijkt uit een groot onderzoek van Hewlett Packard waaraan 7.000 werknemers wereldwijd deelnamen. Daarnaast zorgt de digitale werkplek ervoor dat medewerkers hun werkplek een stuk flexibeler kunnen inrichten, zodat die beter aansluit bij hun voorkeuren en behoeften. “Een standaard werkplek waaraan iedere medewerker zich moet aanpassen, is niet echt bevorderlijk voor de productiviteit,” aldus Erik van der Eik, directeur New Business & Innovatie bij HEYDAY Facility Management. “Met een digitale werkplek kun je medewerkers een stuk meer vrijheid en flexibiliteit geven om hun werk zelf in te richten.”
Gevolg is dat medewerkers niet alleen productiever worden van een digitale manier van werken, maar ook meer tevreden. Zo blijkt uit het onderzoek dat meer dan de helft van de digital revolutionaires tevredener is over zijn werk. Van der Eik: “Techniek zorgt ervoor dat medewerkers een werkplek volledig naar hun eigen wensen instellen, waardoor ze meer beleving en kleur toevoegen aan de werkplek. Deze vrijheid is een belangrijke voorwaarde voor tevreden medewerkers en dit wordt in de toekomst alleen maar belangrijker, vooral nu het aantrekken en behouden van talent centraal staat.”
Afbreken afdelingssilo’s
Uit het onderzoek blijkt ook dat digital revolutionaries 55 procent beter samenwerken. Volgens Van der Eik draagt dit bij aan het afbreken van afdelingssilo’s. “Nu zie je dat kantoren vaak nog zijn ingericht op basis van hokjes en afdelingen. Ik denk dat het doorbreken van deze silo’s, zowel letterlijk als figuurlijk, een belangrijke voorwaarde is om de werkplek optimaal te laten innoveren. Technologie speelt hierin een cruciale rol, het zorgt ervoor dat medewerkers elkaar gemakkelijk weten te vinden zonder de vaste structuur van een kantoorgebouw. Je hoeft als medewerker niet meer continu in kamer 3.4 op de zesde verdieping te zitten om gevonden te worden, maar je kunt ook gemakkelijk vanuit huis in verbinding staan met je collega’s.”