Bij de gemeente Hollands Kroon, schoolvoorbeeld van zelfsturing, is een omvangrijke bestuurlijke crisis uitgebroken. Na de gemeentesecretaris en de concerncontroller zijn twee wethouders opgestapt. Ook burgemeester Nawijn heeft zijn vertrek aangekondigd.

De crisis volgt op een kostenoverschrijding bij de verbouwing van twee gemeentekantoren en oplopende ict-kosten.”Omdat wij onze nek uitsteken, vinden sommige mensen het leuk om Hollands Kroon nu af te serveren. Maar ze vergeten dat 90 procent gewoon goed gaat,” aldus een ambtenaar op de site van Binnenlands Bestuur. Ook de meeste raadsleden denken nog steeds dat Hollands Kroon de juiste weg is ingeslagen. Wel vinden zij dat het tempo van de veranderingen bij de gemeente te hoog is geweest.

“De drift van vernieuwen is te veel doorgezet, maar Hollands Kroon is echt geen stuurloos schip. Er gaat hier nog steeds heel veel goed, wij geloven nog steeds in het nieuwe organisatiemodel,” aldus VVD-fractievoorzitter Jan Swaag. En Jip Pankras van Senioren Hollands Kroon: “Het duurt vijf tot zeven jaar tot de nieuwe organisatie echt staat. Blijf achter je vernieuwende beleid staan, maar controleer beter wat er precies gebeurt binnen je organisatie.”

Oplopend ziekteverzuim

Zo denkt ook coalitiegenoot LADA (Lokaal Alternatief Democratie Anders) erover. “Die zelfsturende teams zijn mooi, maar wie houdt ze in de gaten,” vraagt fractievoorzitter Henk van Gameren zich af. “Je moet het huishoudboekje niet vergeten, gewoon kijken wat er in de portemonnee zit.” Ook in de oppositie blijft er steun voor de koers van de gemeente. “De opzet van de nieuwe organisatievorm is heel mooi,” zegt PvdA-fractievoorzitter Sylvia Buczynski. “Maar bij Hollands Kroon zijn ze te snel gegaan, veel mensen trekken dat niet.” Hiermee doelt ze op het oplopende ziekteverzuim en de ruim vijftig medewerkers die de afgelopen jaren zijn vertrokken bij de fusiegemeente – deels vanwege de grote organisatorische veranderingen. “Daardoor is een deel van het gezamenlijk geheugen van de ambtelijke organisatie verdwenen.”

LEES OOK: Wat betekent zelfsturing voor je werkomgeving?