De reden is een onderzoek dat de Franse minister van werkgelegenheid liet uitvoeren in 2015. Daarin werd nagegaan wat de kans op een burn-out, slapeloosheid en relatieproblemen is doordat je buiten kantoortijden nog met je werk bezig bent.
Vrijblijvend
Het is echter wel vrijblijvend. Volgens correspondent Frank Renout moet elk bedrijf met meer dan 50 werknemers zelf met hen afspreken wanneer ze wel en niet hoeven te werken buiten kantoortijden. En een bedrijf kan pas worden gestraft als de werknemer naar de rechter is gestapt en heeft kunnen aantonen dan zijn burn-out het resultaat is van stress van het altijd bereikbaar zijn in de avonduren.
Prikkels
Volgens Stefan van der Stigchel, psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, is ’t wel een stap in de goede richting. Mensen kunnen namelijk echt lijden onder een informatiestroom en zich niet focussen op hun privéomgeving. “We weten dat er een bepaalde honger is naar die werkmailtjes en die blijft ook gewoon. Door verplicht offline te zijn weet je dat je niet meer kán kijken en daardoor blijf je geconcentreerd op de taken in je privéleven.”
Om te veel prikkels tegen te gaan en je te kunnen focussen adviseert de psycholoog een timer in te stellen op je mobiel waarin je je werkmail mag checken. Voor of na die periode richt je je op je thuissituatie.