Het onderzoek van JLL toont dat organisaties wereldwijd flexibiliteit willen blijven bieden als het gaat om waar en wanneer mensen werken. 88% van de werkzame bevolking wil in de toekomst hun eigen werktijden kunnen kiezen. 82% van de organisaties verwacht dat hun werknemers in de toekomst in ieder geval deels op afstand zullen werken, waarbij ze gemiddeld twee dagen per week niet op kantoor zijn. Toch heeft 48% van de organisaties in Europa nog geen programma voor de toekomst van werk ontwikkeld waarmee wordt voldaan aan de toenemende eisen en verwachtingen van hun personeel wat betreft flexibiliteit, duurzaamheid en welzijn.
Van klimaatdiscussie naar klimaatactie
Ruim 80% van de gebruikers geeft aan dat de link tussen vastgoed en duurzaamheid nu een onderwerp op hun bestuursagenda is. Voor de bedrijfsstrategie wordt het ook steeds belangrijker om verantwoordelijkheid en tastbare sociale impact te kunnen aantonen; 82% van de gebruikers verwacht dat een groene, duurzame werkplek voor werknemers een doorslaggevende factor is.
Hoewel veel gebruikers de waarde zien van het verlagen van de CO2-uitstoot en versnelling van het proces op weg naar netto nul uitstoot staan de actieplannen van veel van hen nog in de kinderschoenen: 43% geeft aan dat ze nog maar net hebben bepaald wat ze willen gaan doen, terwijl 9% niet eens weet waar te beginnen.
“Duurzaamheid moet voor bedrijven de hoogste prioriteit hebben. Organisaties zijn gemotiveerd om verantwoordelijk te handelen ten opzichte van werknemers, gemeenschappen en de samenleving als geheel. We bevinden ons nu in een tijdperk van verantwoord vastgoed,” aldus Sven Bertens Head of Research and Strategy, JLL. “Tijdens de klimaatconferentie in Glasgow 2021 werd duidelijk hoe groot deze uitdaging is. Als ik één trend zou moeten kiezen die in onze sector de meest vergaande en blijvende verandering teweeg gaat brengen, is dat naast duurzaamheid de opkomst van ESG.”
De ervaring en het welzijn van werknemers vooropstellen in de werkplek van de toekomst
Het Perspectives for Enterprises-rapport van JLL laat zien dat werknemers van hun bedrijf verwachten dat ze een meer ondersteunende omgeving bieden als ze weer teruggaan naar kantoor. Naarmate de pandemie langer duurde, hebben werknemers manieren gevonden om welzijn in hun dagelijkse routines te integreren. Uit het onderzoek blijkt dat 73% van het personeel wil dat hun bedrijf een gezonde levensstijl en welzijn bevordert. Bijna de helft van de werknemers (45%) wil ontspanningsruimtes op de werkplek, meer nog dan buitenruimtes, fitnesscentra en klinieken op locatie. Maar mismatch tussen hun verwachtingen en het aanbod: slechts 17% heeft op de huidige werkplek toegang tot een dergelijke dienst.